Josafatinkalliot: puistoja pitää parantaa ei huonontaa
Harju oli pitkään Suomen tiiveimmin asuttu kaupunginosa. Pari vuotta sitten Torkkelinmäki vei kisassa voiton – kun kaupunki siirsi Helsinginkadun Torkkelimäeltä Harjuun. Tiiviistä kaupunginosasta on kyse joka tapauksessa. Siksi on erittäin tärkeää pitää huolta alueella olevien puistojen laadusta. Suunnitteluperiaatteena tulee olla se, että tiiviissä kaupungissa ympäristön ja puistojen laatua ei koskaan heikennetä.
Tästä ei valitettavasti ole pidetty kiinni, kun Josafatinkallioiden alle suunnitellaan sähköasemaa. Ongelmakohtana on Kirstinkadun ja Josafatinkadun kulmaukseen suunniteltu noin 30m2 kooltaan oleva ilmanvaihtohormi ja hätäpoistumistie.
Josafatinkalliot ovat kulttuurihistoriallisesti arvokas puisto Helsinginkadun varressa, joiden olemassaolosta taisteltiin pitkään. Alueella on vähän puistoja ja asuu paljon ihmisiä. Ei siis ihme, että kalliot ovat kovassa käytössä. Juuri tällaisia puistoja tiivis kaupunki tarvitsee.

Tärkeimmät kulkuväylät Josafatinkallioille (violetit nuolet) ja suunniteltu ilmanvaihtopömpeli (punainen laatikko)
Tällaisten puistojen käyttökelpoisuus riippuu siitä, että monta hienovaraista suunnittelukysymystä on ratkaistu oikein. Yksi niistä on se, että puistoon ei muodostu kuolleita alueita, joissa oleminen tai liikkuminen on epämiellyttävää – tai paikkoja, joissa voi rauhassa kenenkään näkemättä tehdä epämiellyttäviä asioita.
Josafatinkallioilla tällaisia ongelmapaikkoja ei ole. Kallioille pääsee kulkemaan kaikista suunnista ja kaikki kallion osat ovat osa jotain luontevaa kulkureittiä. Tämä on yksi niistä syistä miksi Josafatinkalliot ovat ja tuntuvat turvallisilta – ja houkuttelevat kaikenlaisia käyttäjiä leikki-ikäisistä eläkeläisiin.
Valitettavasti suunniteltu pömpeli uhkaa kallioiden luonnetta. Se nimittäin luo kallioiden ainoaan itäiseen sisäänkäyntiin pimeitä katvekohtia, jotka koetaan pelottaviksi ja jotka houkuttelevat epäsosiaalista toimintaa. Myös ilmanvaihtopömpelin melu karkoittaa ihmisiä kallioiden itäosista.
Samalla puiston itäinen sisäänkäyntireitti katkeaa ja koko puiston itäinen osa muodostaa pussinperän. On vaarana, että suunnitellun pömpelin rakentaminen siis merkittävästi heikentäisi Josafatinkallioiden käyttökelpoisuutta puistona ja sen turvallisuutta.
Mitä siis pitäisi tehdä?
- Otetaan paikallisten asukkaiden huoli tosissaan.
- Vaaditaan, että kaikkien puistoon tehtyjen muutosten tulee parantaa sen käyttökelpoisuutta.
- Hyväksytään se, että tiiviissä kaupungissa maanalaisten rakenteiden rakentaminen on kalliimpaa. Puistot ja aukiot ovat olemassa asukkaita varten.
- Hätäpoistumisteitä ja ilmanvaihtopömpeleitä ei saa rakentaa puistoihin ja aukioille ellei kyetä löytämään ratkaisuja, joissa puiston tai aukion laatu paranee ratkaisun myötä. Tällainen voi jossain paikassa olla esimerkiksi se, että yhdistetään pömpeli osaksi rakennettavaa kahvila- tai muuta rakennusta, joka tuo paikalle ihmisiä ja silmiä tuomaan turvallisuutta
- Vaaditaan ilmanvaihtojärjestelmältä kaupunkiympäristön vaatima melusuojaus ja erilaisten saasteiden suodatus. (Josafatinkallioille esitetyssä asemakaavaluonnoksessa ei ole asetettu mitään rajoituksia kummallekaan.)
Hyvä, että Josafatinkallioista pidetään huolta. Alueella on vähän puistoja ja siellä asuu paljon ihmisiä. Suunnitteluperiaatteena tulee olla se, että tiiviissä kaupungissa ympäristön ja puistojen laatua ei koskaan heikennetä.
Mutta eihän montakaan kuukautta ole kulunut siitä, kun vihreät ehdottivat, että kivenheiton päähän Josafatinpuistosta rakennettaisiin Helsinginkadulle juna-asema ja sen myötä alistettaisiin kaikki kulmakunnan puistot ja kalliot täydennysrakentamiselle!
Eivät vihreät yleisesti, vaan minä ehdotin.
Kyseisen ehdotuksen tavoitteena on myöskin parantaa kaupunkiympäristön laatua täydennysrakentamalla, panostamalla katuympäristöön ja puistoihin niin, että saadaan lisää laadukasta urbaania tilaa. Kuten ehdotuksessa sanomme, varsinaisessa suunnittelussa pitää edetä kohde kerrallaan ja arvioida mikä on paras tapa parantaa ympäristöä. Joissakin tapauksissa se voi olla täydennysrakentaminen ja toisissa uuden korttelipuiston rakentaminen. Molempia mahtuu tänne oikein hyvin lisää.
Tuossa Josafatinpuiston kulmassa, siinä kallioiden alla, pimeässä katvekohdassa, sijaitsee pussikaljoittelijoiden käymälä. Vaikka tuosta kuusen vierestä on reitti kallioille, niin ei kukaan paikallinen sitä käytä sesonkiaikaan, koska haju, ja välillä on märkääkin. Itsekin olen nuorempana tyhjentänyt rakkoni tuohon vähintään kymmeniä kertoja.
Ja aika usein kesäisin joku myös nukkuu kuvassa olevan kuusen alla. Tärkeä spotti sinänsä, muttei kyllä mitenkään oleellinen osa puistoa.
Puisto paranisi, jos rakennettaisiin pömpeli ja pömpelin yhteyteen yleinen-wc.
Sun tietosi lienevät vanhentuneita tai sitten me havainnoimme eri asioita. Olen paikallinen asukas ja kuljen tuosta ohi joka päivä; en ole kertaakaan nähnyt siinä reitillä kenenkään nukkuvan; ja sitä käytetään mun nähdäkseni kohtuullisen paljon. Vielä enemmän sitä käytettäisiin, jos siihen tehtäisiin selkeä kulkuväylä ja esim. pienet portaat.
Käymälän rakentaminen puistonkulmaan olisi kyllä erinomainen idea.