Kaavoituksen ongelmia

3.12.2009 1 By admin

Uusien asuinalueiden kaavoittamisessa merkittävä ongelma on se, että vastakkain on usein nykyisten ja uusien asukkaiden tarpeet. Molemmille pitäisi antaa painoa oikeassa suhteessa, mutta uusia asukkaita ei edusta kukaan. Näin painopiste helposti ja huomaamatta kallistuu vanhojen asukkaiden NIMBYilylle.

Esimerkiksi Hernesaaren kaavoitukseen vaikuttaa ahkerasti Pro Herne -yhdistys, jonka tavoitteena tuntuu olevan kaiken vastustaminen. Ei sinänsä, kannatan kyllä osaa näiden tavoitteista, kuten risteilijäsataman siirtoa muualle ja helikopterikentän poistamista. Sen sijaan kuvittelisin, että Pro Herne ei antaisi tukeaan omille ajatuksilleni nykyistä tiiviimmästä ja korkeammasta rakentamisesta. Poliittisessa prosessissa kukaan ei huolehdi niiden tuhansien tulevien ja mahdollisten asukkaiden eduista.

Kävin muuten tutun arkkitehdin kanssa Suomenlinnan joulukemuissa viikonloppuna ja tuli katseltua Helsingin profiilia Kauppatori-Suomenlinna reitin varrella. Totesimme, että ainakaan Sitran 16-kerroksinen rakennus Ruoholahdessa ei kaupungin profiilin yli näy. Näin ollen sekä Jätkäsaaressa, että Hernesaaressa olisi hyvin voitu harjoittaa noin 10-20 kerroksista rakennuskantaa häiritsemättä kaupungin matalaa profiilia ja Tuomiokirkon asemaa. Tällä rakennuskorkeudella alueelle olisi saatu mahtumaan ehkä kolminkertainen asukasmäärä nykyiseen verrattuna, eli lähes 40000 asukasta lisää.