Kaupunkirakentamisen aika (16): Lapsiperheet palaavat kantakaupunkiin

29.3.2017 0 By Mikko Sarela

Lapsiperheet palaavat kantakaupunkiin

Lapsiperheiden määrä ratikkakaupungissa on lisääntynyt paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Oheisessa taulukossa on lapsiperheiden määrän kasvu Helsingissä ja eräillä alueille kantakaupungissa. Jotta näkisimme, paljonko lapsiperheiden määrä on kasvanut, taulukosta näkyy myös asuntokuntien määrän lisäys. Huomaamme, että koko Helsingissä lapsiperheiden osuus on jopa laskenut – asuntokuntien määrä on noussut suhteessa enemmän kuin lapsiperheiden määrä – mutta kantakaupungissa lapsiperheiden määrä on kasvanut merkittävästi. Vallilassa yli puolet lisää!

Screen Shot 2017-03-29 at 11.16.02 AMTaulukko: Lapsiperheiden määrän kasvu eräissä Helsingin kaupunginosissa. 

Ei ole kiva olla näillä alueilla päiväkodin johtajana, sillä tästä ei kaupungin tietokeskus osannut varoittaa lainkaan.

Nuoret aikuiset eivät halua enää muuttaa pois kaupungista koiran ja auton kanssa omakotitaloon, vaan haluavat elää keskellä kaikkea sitä, missä tapahtuu.

Lapsiperheiden arki on kaupungissa helpompaa. Lapsia ei esimerkiksi tarvitse kuljettaa harrastuksiin, koska he voivat liikkua turvallisesti itse ratikalla.

Kaupunkisuunnittelussa on otettava huomioon se, että kantakaupungissa asuu nyt paljon enemmän lapsia. Kortteleiden pihat on varattava pikkulapsille ja puistot on suunniteltava heitä ajatellen. Aivan keskustassakin pitää olla lapsille sopivia puistoja ajatellen vaikka vanhempien kaupassakäyntiä.