Kaupunkirakentamisen aika (36): Ruuhkamaksut & Miksi ruuhkamaksut?

Ruuhkamaksut

Helsinkiin on yleiskaavassa osoitettu asuntoja 150 000 lisäasukkaalle Kehä I:n sisäpuolelle. Tällainen määrä ihmisiä jumiuttaa kaupungin liikenteen, ellei aiempaa suurempi osa käytä matkoillaan joukkoliikennettä tai fillareita.

Ratkaisuna on panostaminen ratikoihin ja ratikoiden omiin, ruuhkista vapaisiin kaistoihin sekä ruuhkamaksujen käyttöönotto.

Miksi ruuhkamaksut

Kun kaupungin tiiviys saavuttaa tietyn rajan, sen liikenne ruuhkautuu väistämättä. Ruuhka muodostaa eräänlaisen tasapainotilan. Jos sitä yritetään vähentää uudella väylällä, sujuvampi liikenne houkuttelee lisää liikennettä ja kunnes ruuhka on entisellään. Teitä rakentamalla ei ruuhkista päästä.

Ruuhka vie ihmisiltä arvokasta aikaa ja aiheuttaa merkittävästi terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Pienhiukkaset tappavat Suomessa lähes 2 000 ihmistä vuosittain ja terveyshaitat keskittyvät nimenomaan suurten kaupunkien keskusta-alueille.

Tämä ongelma voidaan ratkaista ruuhkamaksuilla. Pieni vähennys autojen määrässä sujuvoittaa todella paljon kaikkien autolla liikkuvien matkaa. Vain pieni määrä autoja erottaa sujuvan liikenteen ja ruuhkan toisistaan.  Ruuhkattomissa olosuhteissa auto on nopeutensa puolesta ylivoimainen väline liikkumiseen. Siksi autojen määrä kasvaa, kunnes kaduilla on ruuhkaa ja kukaan ei pääse nopeasti perille.

Ruuhkaisuuden lisääntyessä siirrytään helpommin autosta ratikkaan, jos ratikka ei seiso samassa ruuhkassa. Ellei nopeampaa vaihtoehtoa ole, ruuhkissa seisotaan, koska muutakaan ei voida. Joukkoliikenteen omat sujuvat kaistat nopeuttavat myös autoliikennettä.

Autoilun määrää voidaan hillitä joko aikakustannuksilla (ruuhka) tai rahalla. Molemmat ovat pois autoilijoilta, mutta ruuhkamaksu ei mene hukkaan niin kuin menee autoilijan ruuhkassa käyttämä aika.

Samalla ruuhkamaksut pienentävät autoliikenteen päästöjä ja kaupungissa saadaan nauttia puhtaammasta ilmasta. Puhtaampi ilma pelastaa ihmishenkiä ja nostaa elämänlaatua kaupungissa.

Ruuhkamaksusta saaduilla tuloilla voidaan alentaa muuta verotusta tai raha voidaan käyttää joukkoliikenteen parantamiseen niin, että autoilulle on paitsi halvempi, myös aivan tyydyttävä vaihtoehto. Ruuhkamaksu on siis paljon ruuhkaa järkevämpi.

Liikenteen hinnoittelun tehoon tutustuu parhaiten, kun käy kahdessa aasialaisessa kaupungissa, Bangkokissa ja Singaporessa. Bangkokissa on varauduttava siihen, että matka tapaamiseen voi kestää puoli tuntia yhtenä päivänä ja seuraavana päivänä puolitoista tuntia. Siksi kokouksiin on lähdettävä varmuuden vuoksi hyvissä ajoin. Suurten toimistojen lähettyvillä on kahviloita, joiden liikeidea perustuu siihen, että niissä voi odottaa tapaamista, jos on sattunut tulemaan etuajassa, koska tällä kertaa matka sujui vähän nopeammin.

Singaporessa auton käyttöä rajoitetaan maksuilla niin, että katuverkkoon ei tule enempää autoja kuin sujuvasti mahtuu. Liikenne sujuu kuin insinöörin unelma. Jos singaporelaiset joutuisivat kansanäänestyksessä päättämään, vaihdetaanko heidän maksumallinsa Bangkokin ruuhkiin, murskaava enemmistö äänestäisi ruuhkia vastaan.