Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 21.2.2012

17.2.2012 3 By admin

Olen näillä näkyminen menossa kaupunkisuunnittelulautakuntaan ensi viikolla. Materiaali löytyy täältä.

Demokratiaryhmän loppuraportista annetaan lausunto. Lausuntoehdotus antaa raportille kyytiä ja ihan aiheesta.

Raportissa ei kuitenkaan pohdita sitä mitä vuorovaikutuksen lisäämisellä ja osallistumismahdollisuuksien parantamisella tavoitellaan. Osittain tämän vuoksi esitetyt toimenpiteet jäävät yksittäisiksi, hieman hajanaisiksi ja jossain määrin yhteismitattomiksi…  Demokratiaryhmän loppuraportissa toimenpiteille ei ole myöskään määritetty vastuutahoja, kehittämisen vaatimaa osaamista ei ole varmistettu eikä osoitettu muita resursseja. 

Kaupunkisuunnitteluvirasto on nähdäkseni tehnyt varsin hyvää työtä Esikaupunkien Renessanssi -projektissa asukkaiden kanssa. Tilaisuuksia on järjestetty nimenomaan siksi, että löydetään toteuttamiskelpoisia ajatuksia ja ymmärretään, mitkä paikat ovat asukkaille tärkeitä ja arvokkaita. En ole toistaiseksi kuullut pahaa sanaa tästä projektista.

Liikennesuunnitelmien julkaiseminen vasta muutama päivää ennen lautakunnan kokousta kaipaa korjaamista. Laki ei niiden kierrättämistä vaadi, mutta Helsingissä voimme pyrkiä parempaankin. Suunnitelmat tulee avata kaupunkilaisten nähtäviksi riittävän ajoissa, jotta ihmisillä on mahdollisuus tutustua omaan ympäristöön merkittävästikin vaikuttaviin hankkeihiin ja kommentoida näitä.

Kaavoituksen arviointi: Viime vuonna jäätiin taas jälkeen kaavoitustavoitteista. Arviointidokumentissa ei ole minkäänlaista itsekriittistä otetta siitä, miksi tavoitteista jäätiin. Tästä pitää keskustella lautakunnassa. Kyseisessä dokumentissa on muuten kuva, jossa esitellään alueet, joista aiotaan tehdä uudet asemakaavat seuraavan viiden vuoden aikana.

Townhouse-rakentamista yritetään nyt saada käyntiin. Näitä on tulossa niin kantakaupungin uusille merellisille alueille kuin olemassaoleviin esikaupunkeihin ja Östersundomiin. Itseäni harmittaa se, ettei virastossa ole pyritty etsimään tapoja tehdä aidosti tiivistä kaupunkia townhouse-ratkaisuja käyttäen. Tuntuu siltä, että isojaon jälkeinen tapa tehdä mahdollisimman pitkät etäisyydet asuinalueiden välille on juurtunut hiukan liiankin hyvin. Esimerkiksi alla olevan Kuninkaantammen kaavassa on ilmeisesti tavoitteena ollut maksimoida kävelymatkat, jotta alueelle ei vain pääsisi muodostumaan kävellen saavutettavia kaupallisia palveluita.

Käsittämättömänä yksityiskohtana mainittakoon se, että kaupungin autopaikkaohjesääntö vaatii enemmän parkkipaikkoja, mikäli townhouse-rivi on organisoitu osakeyhtiömuotoisena (kuten rivitalot tyypillisesti). Mikäli kukin omistaja omistaa oman asuntonsa erikseen, autopaikkoja vaaditaan vähemmän. Järjen riemuvoitto.

Laajasalossa täydennysrakennetaan Jollaksentien varressa. Täytyy vielä kysäistä joukkoliikennesuunnittelijoilta, pitääkö Jollaksentielle varata tilaa raitiovaunukaistaa varten.

Kulosaareen saataneen melumuuriin katutaidetta, kunhan löydetään tapa järjestää sinne turvallinen jalankulku. Muistelen lämmöllä lapsena Helsinkiin tehtyä matkaa, kun serkkuni esitteli ylpeänä metron varrelle tehtyjä taideteoksia. Olin pettynyt, kun nuo hienot taideteokset oli tuhottu ennenkuin muutin takaisin Helsinkiin nuorena opiskelijana.