Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 21.2.2012
Olen näillä näkyminen menossa kaupunkisuunnittelulautakuntaan ensi viikolla. Materiaali löytyy täältä.
Demokratiaryhmän loppuraportista annetaan lausunto. Lausuntoehdotus antaa raportille kyytiä ja ihan aiheesta.
Raportissa ei kuitenkaan pohdita sitä mitä vuorovaikutuksen lisäämisellä ja osallistumismahdollisuuksien parantamisella tavoitellaan. Osittain tämän vuoksi esitetyt toimenpiteet jäävät yksittäisiksi, hieman hajanaisiksi ja jossain määrin yhteismitattomiksi… Demokratiaryhmän loppuraportissa toimenpiteille ei ole myöskään määritetty vastuutahoja, kehittämisen vaatimaa osaamista ei ole varmistettu eikä osoitettu muita resursseja.
Kaupunkisuunnitteluvirasto on nähdäkseni tehnyt varsin hyvää työtä Esikaupunkien Renessanssi -projektissa asukkaiden kanssa. Tilaisuuksia on järjestetty nimenomaan siksi, että löydetään toteuttamiskelpoisia ajatuksia ja ymmärretään, mitkä paikat ovat asukkaille tärkeitä ja arvokkaita. En ole toistaiseksi kuullut pahaa sanaa tästä projektista.
Liikennesuunnitelmien julkaiseminen vasta muutama päivää ennen lautakunnan kokousta kaipaa korjaamista. Laki ei niiden kierrättämistä vaadi, mutta Helsingissä voimme pyrkiä parempaankin. Suunnitelmat tulee avata kaupunkilaisten nähtäviksi riittävän ajoissa, jotta ihmisillä on mahdollisuus tutustua omaan ympäristöön merkittävästikin vaikuttaviin hankkeihiin ja kommentoida näitä.
Kaavoituksen arviointi: Viime vuonna jäätiin taas jälkeen kaavoitustavoitteista. Arviointidokumentissa ei ole minkäänlaista itsekriittistä otetta siitä, miksi tavoitteista jäätiin. Tästä pitää keskustella lautakunnassa. Kyseisessä dokumentissa on muuten kuva, jossa esitellään alueet, joista aiotaan tehdä uudet asemakaavat seuraavan viiden vuoden aikana.
Townhouse-rakentamista yritetään nyt saada käyntiin. Näitä on tulossa niin kantakaupungin uusille merellisille alueille kuin olemassaoleviin esikaupunkeihin ja Östersundomiin. Itseäni harmittaa se, ettei virastossa ole pyritty etsimään tapoja tehdä aidosti tiivistä kaupunkia townhouse-ratkaisuja käyttäen. Tuntuu siltä, että isojaon jälkeinen tapa tehdä mahdollisimman pitkät etäisyydet asuinalueiden välille on juurtunut hiukan liiankin hyvin. Esimerkiksi alla olevan Kuninkaantammen kaavassa on ilmeisesti tavoitteena ollut maksimoida kävelymatkat, jotta alueelle ei vain pääsisi muodostumaan kävellen saavutettavia kaupallisia palveluita.
Käsittämättömänä yksityiskohtana mainittakoon se, että kaupungin autopaikkaohjesääntö vaatii enemmän parkkipaikkoja, mikäli townhouse-rivi on organisoitu osakeyhtiömuotoisena (kuten rivitalot tyypillisesti). Mikäli kukin omistaja omistaa oman asuntonsa erikseen, autopaikkoja vaaditaan vähemmän. Järjen riemuvoitto.
Laajasalossa täydennysrakennetaan Jollaksentien varressa. Täytyy vielä kysäistä joukkoliikennesuunnittelijoilta, pitääkö Jollaksentielle varata tilaa raitiovaunukaistaa varten.
Kulosaareen saataneen melumuuriin katutaidetta, kunhan löydetään tapa järjestää sinne turvallinen jalankulku. Muistelen lämmöllä lapsena Helsinkiin tehtyä matkaa, kun serkkuni esitteli ylpeänä metron varrelle tehtyjä taideteoksia. Olin pettynyt, kun nuo hienot taideteokset oli tuhottu ennenkuin muutin takaisin Helsinkiin nuorena opiskelijana.
Jollakseen ei kai oo suunniteltu ratikkaa missään edes kolmen kaljan jälkeen tulevassa vaiheessa.
Sen sijaan Santiksen liikenneyhteydet on ongelma. Ratikan Kruunuvuoren suuntaan voi aina viedä kalliiseen tunneliin, mutta Laajasalontien eteläpää on rakennettu liian tukkoon, että vähänkään isomman asuinalueen tieliikennekään mahtuisi siihen. Voi olla, etä sinne haluttaisiin rakentaa vielä joskus rinnakkaisyhteys joka menisi Jollaksentien kautta.
Käytännössä tosin varmaan Jollaksentie olisi hankalampi reitti: pakkolunastettavaa olisi vielä enemmän.
Paikallisdemokratiassa on yksi ongelma: miten pääsee myös kiireisten tai liikuntakyvyttömien ääni kuuluviin? Itselläni esimerkiksi elämäntilanne on pienten lasten kanssa sellainen, etten voi kuvitellakaan viettäväni aikaa missään kaupunginosan suunnittelun kuulemistilaisuudessa. Miten minun ääneni kuuluu, tuollaisissa tilaisuuksissa? Entä huonosti liikuntakykyisten vanhusten? Edustuksellisessa demokratiassa on sentään puolensa.
-I
I: joo, tuo on tunnettu ja tunnustettu ongelma. Itse lähtisin siitä, että yritetään saada nykyisistä osallistujista parempi ymmärrys minkälaista demografista ryhmää nämä kaupungissa edustavat – ja sitten etsiä tapoja saada muistakin ryhmistä mielipiteitä kuuluviin.