Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 29.5.2012

27.5.2012 9 By admin

Minä saan vähän lomaa lautakunnasta, Ode pääsee paikalle. Lista tässä nopeasti vilkuiltuna, kun joskus pitää ehtiä töitäkin tekemään.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto Uudenmaan maakuntakaavasta tulee takaisin pöydältä. Ongelmana taas se hel…hel…helikopterikenttä, jonka virasto haluaa merkittäväksi maakuntakaavaan. Kirjoitin asiasta jo viime kokouksen tiimoilta.

Pohjois-Haagan itäosiin Hämeenlinnanväylän varrelle suunnitellaan lisärakentamista noin 50 000 kerrosneliömetriä asuntoja ja jopa tuplasti toimitilaa. Olen skeptinen sen suhteen, että tuonne saataisiin niin runsaasti toimistoja – ja skeptinen sen suhteen, että tällä menetelmällä saataisiin aikaan hyvää kaupunkia. Tuntuu siltä, että Helsingissä tuhotaan kaikki alueet, joilla voisi rakentaa tiivistä kaupunkia tekemällä sinne lähiötä.  Hyvä silti, että Pohjois-Haagaankin suunnitellaan rakentamista. Tämän kaavan asuntomäärä vastaa runsaan kuukauden asuntotuotantotavoitetta Helsingissä.

Haluaisin vaan kovasti nähdä edes kerran, että lähdettäisiin rakentamaan Helsinkiin lisää kaupunkia.

Joukkoliikennetarkastelut ovat tässä pahasti metsässä. 400m tai 800m etäisyys pysäkille tai rautatieasemalle ei kerro tällä alueella mitään, kun käytetään etäisyysmittarina linnuntietä. Osa pysäkeistä sijaitsee Hämeenlinnanväylän tai kehän varrella, jossa todelliset kävelyetäisyydet helposti tuplaantuvat. Jatkosuunnitteluun kannattaisi saada huomautus, että asutusta tulisi keskittää erityisesti alueille, jossa todelliset kävelymatkat joukkoliikenteeseen ovat lyhyitä. Ja esittää, että virastossa tehtäisiin kävelymatkatarkastelu suunniteltavalle alueelle suunnittelun tueksi.

Teollisuuskadulla uusitaan OP-Pohjolan konttoria. Tontille tulee 86600k-m2 toimistotilaa ja kaavassa on autonormina vähintään 1ap/280k-m2 ja korkeintaan 900 autopaikkaa. Maksiminormiksi tulee siis 1ap/96k-m2. Aika paksua. Kaupungin ohjeissa Vallilassa toimistojen maksiminormi on 1ap/220k-m2, millä tuon talon autopaikkojen maksimiksi tulisi noin 400 paikkaa. Kaiken lisäksi talolle on varattu merkittävä määrä autopaikkoja parkkikentälle Teollisuuskadun varteen. Ei näin. Tässä noudatettakoon kaupungissa sovittuja autopaikkanormeja.

Lauttasaarentien liikennesuunnitelma. Varsin hyvältä näyttää. Lauttasaarentie saa toimivat pyöräkaistat. Liityntäsuunnitelmassa ei ole vielä ainakaan löydetty keinoa, jolla Vattuniemen ja Katajaharjun välillä voisi ajaa liityntäbussia heilurina. Toivottavasti tähän löytyy joku toimiva ratkaisu. Se nimittäin vähentäisi liikennöintikustannuksia ja parantaisi Lauttasaaren sisäisiä yhteyksiä verrattuna nyt suunniteltuihin Lauttasaaren metroasemalle päättyviin liityntäbusseihin.