Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 8.10.2013

7.10.2013 0 By Mikko Sarela

Olen menossa huomenna kaupunkisuunnittelulautakuntaan. Osmo Soininvaaran kommentit löytyvät täältä ja Elina Moision kommentit täältä. Lautakunnan lista löytyy täältä. Omat kommenttini alla.

Laajasalossa tiivistetään olemassaolevaa asutusta (tämä kaava jätettiin viime viikolla pöydälle). Hyvä, näin sen pitää mennä. Tämä korttelialue sijaitsee hieman sivussa Yliskylän keskustasta ja alueen tulevasta pääkadusta, eli tällainen hieman alle ykkösen korttelitehokkuus on varsin hyvä. Jos jotain haluaisi huomauttaa, niin tuossa oikeassa ylänurkassa on jostain syystä päädytty ratkaisuun, jossa hukataan pistetaloilla paljon tilaa, josta olisi voinut saada oman pihan.

Pääkadun varteen sitten tulevaisuudessa vielä tiiviimpää, niin hyvä tulee.

Laajasalo, Gunillantie

Munkkiniemessä, Dosentintiellä rakennetaan senioritaloja laajentamalla olemassaolevaa rakennusta. Tästä kaavasta en ole ihastunut. Kun Turunväylä muutetaan alueen pääkaduksi, tänne pitäisi kaavoittaa tiivisti se, mitä kaavoitetaan ja jättää loput puistoksi. Nyt tehty kaava on tilaa (kuva alla) tuhlaileva ja vaikeuttaa hyvän kaupunkiympäristön rakentamista tulevaisuudessa. Uusi yleiskaava ei kuitenkaan ole vielä voimassa ja sitä ennenkin pitää uutta rakentaa, joten tämä lienee pakko päästää läpi tällaisenaan. Se on kuitenkin lopulta vain pieni roso mahdollisesti tulevassa kaupunkiympäristössä ja hankalan muotoinen tuo talo on joka tapauksessa.

Munkkiniemi, Dosentintie. Turunväylän varressa.

Meilahden sairaala-alueen suunnitteluperiaatteet. HSL keskittää sairaalatoimintojaan Meilahteen. Tämän seurauksena esim. Koskelan sairaala-alue tyhjenee ja kaupunki on jo aloittanut prosessin Koskelan alueen kaavoittamiseksi. (Koskelan sairaala-alueen täydennysrakentamisesta oli muuten juttu Ihmisten Kaupungissa ja tiivistä rakentamista voi itsekin kannattaa allekirjoittamalla vetoomuksen Lisää Kaupunkia Koskelaan -sivulla Facebookissa tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Jaakko.Sarela@iki.fi.)

Meilahden sairaalan suunnitteluperiaatteet

Takaisin Meilahteen, jossa ainakin suunnitteluperiaatteissa on otettu hyvin huomioon myös jalankulkijat. Ylläolevassa kuvassa esitetyt suunnitellut kävely-yhteydet alueenläpi ovat tärkeä osa toimivaa sairaala-aluetta ja niihin tulee panostaa. Olemassaolevat rakennukset aiheuttavat varmasti haasteita kävely-yhteyksien toteuttamiseen.

Sairaala-alueella kannattaa myös panostaa alueen rakentamisen ja organisoimisen myötä selkeyteen. Merkittävä osa alueen potilaista saapuu sairaalaan väsyneinä, huonokuntoisina ja ensimmäistä kertaa. Tällöin on erityisen tärkeää, että potilas löytää paikalle ensimmäisellä yrittämällä.

Länsi-Herttoniemessä suunnitellaan Siilitielle uusia asuntoja noin 700 asukkaalle, joista parisensataa ehkä purettavan kirjastorakennuksen tilalle, jos Herttoniemen uuden kirjaston rakentamiseen löytyy joskus jostain rahaa.