Kaupunkisuunnittelulautakunta 18.3.2014
Laajasalo-Herttoniemi alueen liikenteelliset tarkastelut laitettiin eteenpäin. YVA valmistuu vielä tänä keväänä ja päätöksiä siitä miten jatketaan tehdään syksyllä. Isoja kysymyksiä tulee olemaan Hanasaaren voimalaitoksen tulevaisuus ja se tuleeko sillalle autoja vai ei.
Tyynenmerenkadun lisäkaista hyväksyttiin. Kuulimme virastolta, että yksisuuntaisten pyöräteiden säilyttämisestä oli jouduttu taistelemaan virastojen välisissä neuvotteluissa ja että pyöräilijöitä hiertänyt vapaa oikea on väliaikainen ratkaisu siihen asti kunnes Tyynenmerenkadun eteläosan risteysjärjestelyt saadaan rakennettua.
Kun satama siirrettiin Vuosaareen, tarkoituksena ei ollut se, että rekkaralli Jätkäsaaresta jatkuu entiseen tapaan. Rekkarallin oli tarkoitus siirtyä Vuosaareen. Siksi lisäsimme päätökseen seuraavan lauseen. Nyt pallo on kaupungilla:
Samalla lautakunta toteaa, että kaupungin tulisi selvittää, millaisilla ratkaisuilla rahtiliikenne siirretään pois keskusta-alueelta.
Kuninkaantammen liikennesuunnitelman osalta näkemykseni siitä, että runkobussi tarvitsee oman kaistan ei saanut tukea. Virastosta kerrottiin, että edes HSL ei ole sellaista toivonut. (Miksi joukkoliikenneviranomaisemme ei edes yritä pitää joukkoliikenteen puolta?) Tähän pitää palata, kun jokeri 2 aloittaa liikennöintinsä ja nähdään miten hyvin uusi runkolinja pysyy aikataulussa.
Laajasalon miljoonasillan rakentajilta pääsi unohtumaan, että läpättömän sillan taakse jäisi Hanasaaren iso lämpövoimala, jonne kuitenkin pitäisi päästä laivoilla kulkemaan. Vahinko että sillan nimikilpailukin on jo pidetty.
Olisi todella lyhytnäköistä taloudenpitoa, että käyttökuntoinen miljardiluokan voimala ajettaisiin jonkun raitiosillan takia alas ennen kuin se on tullut käyttöikänsä päähän. Voimalan käyttöikää pitäisi päinvastoin lisätä tekemällä korjausinvestointeja, niinkuin mihin tahansa laitokseen. Nämä myös parantaisivat laitoksen ympäristövaikutuksia.
Se silta Sompasaaresta keskustaan tarvitaan jo pelkästään Kalasataman takia (n. 20000 asukasta), lisäksi Hanasaaren alueelle voisi rakentaa noin 10000 asukkaan kaupunginosan. Alueen arvonnousu voimalan poistuessa lasketaan sadoissa miljoonissa, joten ennakolta ei ole mitenkään selvää kumpi on kokonaistaloudellisesti kannattavampaa: säilyttää voimala tuossa vai siirtää se.
Erään hiilivoimaloiden ylläpitoa hoitavan insinöörin kanssa käydystä keskustelusta ilmeni, että hiilivoimaloita ylläpidetään jatkuvasti siten että niillä on aina noin 30-40 vuotta käyttöikää jäljellä. Jos ne päätetään purkaa, purkamispäätös on siis väistämätöntä tehdä tilanteessa, jossa käyttöikää on paljon jäljellä.
Mitä tulee voimalapäätökseen, niin 2020-luvun alussa tehdään joka tapauksessa isoja investointeja, kun vähennetään Helenin tuottamia kasvihuonepäästöjä. Sen takia samalla kannattaa miettiä sitäkin onko voimalan paikka tuossa vai esim. Vuosaaressa.
Kruunuvuorenrannan liikenteen voisi hoitaa miljoonasiltojen sijaan raitiovaunuyhteydellä Laajasalon kautta Herttoniemeen, missä olisi vaihtoyhteys metroon. Herttoniemestä rata voisi jatkua Viikin kautta Vanhaankaupunkiin. Tällöin siitä pääsisi hyötymään paljon suurempi joukko ihmisiä. Tarvittaessa rataa voisi myöhemmin jatkaa myös Santahaminaan.
Ei voisi. Ja paljon isompi joukko hyötyy siltayhteydestä, jolla pääsee koko kantakaupunkiin, Espooseen ja junaradan vaikutusalueelle noin 15 minuuttia nopeammin kuin Herttoniemen kautta. Aikaero on niin valtava, että Kruunuvuorenrannasta lähtevä pääsee keskustaan yhtä nopeasti kuin Herttoniemen metroasemalle. http://www.sarela.fi/vaaliohjelma-kruunuvuorenselalle-joukkoliikennesilta/
Itä-Helsingissä on yhteensä parikymmentätuhatta työpaikkaa. Kulosaaresta länteen olevalla alueella muutama sataa tuhatta. Ero on valtava.
Mutta ajatus siitä, että ratikan jatkaa Herttoniemeen on oikeasti hyvä ja kannatettava. Kunhan se silta saadaan ensin. Viikki-Vanhakaupunki kuuluu Tiederatikan linjaukseen ja on myös työn alla (joten radan voi joskus tulevaisuudessa yhdistää tuonne).