Kaupunkisuunnittelulautakunta 21.2.2012

21.2.2012 7 By admin

Kaupungilla on nykymenolla edessään katastrofaalinen kaavoitusvaje. Kaupungin vaatimaton tavoite on kaavoittaa noin 5000 asuntoa vuodessa, eli runsaat 400 000 kerrosneliömetriä. Viime vuosina kaavoitusmäärä on vaihdellut runsaan 200 000 k-m2 ja 400 000 k-m2 välillä. Edessämme on nykyarvioiden mukaan kolme lihavaa vuotta ja sen jälkeen Helsingin kaavoitus käytännössä loppuu. Kysyin mitä tälle ollaan tekemässä ja sain vastaukseksi, ettei sille voida tehdä mitään. Kaavoitettavaksi käyttökelpoinen maa on kuulemma loppumassa.

On aika tunnustaa tosiasiat. Katastrofi uhkaa.

Mitä, jos aloitettaisiin sillä Länsibulevardilla? Siitä riittää rakennusoikeutta 1-2 vuoden kaavatarpeisiin. Jatketaan kaupunkimotarit bulevardeiksi -hankkeella, josta voisi saada kaavoja ehkä noin 10 miljoonan kerrosneliön verran lisää.

Demokratiaryhmän raportti jäi pöydälle ensi viikkoon.

Townhouse-rakentamisen ohjeet esitellään vasta myöhemmin. Nähdäkseni näissä pitäisi keskustella ainakin esteettömyysnormista, jotta saadaan aikaan jotain mitä on mahdollista rakentaa ja autopaikoista. Aika monessa paikassa paras paikka autolle olisi oman talon edessä kadun varressa – nykyinen ohje käsittääkseni käytännössä vaatii hallipaikkoja. Pitäisi mielestäni ratkaista tapauskohtaisesti esimerkiksi kadun ja alueen luonteesta riippuen.

Ensi viikolla sitten Östersundom-projektin esittely ja Hernesaari.