Kävelykeskusta etenee, vuorossa Mannerheimintie

12.2.2014 0 By Mikko Sarela

Tänään Hannu Oskala ja 47 muuta valtuutettua tekivät aloitteen, jonka tavoitteena on tehdä Mannerheimintien eteläpäähän  Sokoksen ja Ruotsalaisen teatterin välillä leveä kävelyalue. Se toteutetaan siten, että autokaistat siirretään kadun länsipuolelle eli Lasipalatsin puolelle. Valtuuston enemmistö on siis tämän aloitteen takana!

On todella mahtava tunne, kun asiat, jotka ovat minulle tärkeitä ja joiden eteen on tehnyt pitkään työtä etenevät. Kerrataan nopeasti faktat. Näistä lisää Oskalan blogissa:

Mannerheimintien eteläpäässä ajaa päivässä alle 20000 autoa 2+2 kaistalla, kun vähän pohjoisempana automäärät 1+1 kaistalla ovat noin kaksinkertaiset. Liikenteellisesti 1+1 kaistaa siis riittää tuonne mainiosti.

Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että siellä, missä kävelijöitä on paljon, kävely-ympäristön parantaminen lisää kävelijöiden määrää entisestään ja kasvattaa myös alueen yritysten myyntiä.

Mannerheimintien kävelyalue Sokokselta Stockmannille (Ilmakuva Helsingin kaupunki, muokkaus Marko Bunn)

Miksi juuri Mannerheimintie ja sen itäpuoli? Tässä muutama syy.

Helsingin kävelykeskusta on nykyään jakaantunut kolmeen irralliseen osaan. 1. Kampin ympäristö 2. Aleksanterinkatu ja sen poikkikadut 3. Iso Roobertinkatu. Mannerheimintien kävelyalue yhdistää Kampin ja Aleksin kävelyalueet toisiinsa. Näin saadaan pienellä muutoksella tehtyä merkittävästi nykyistä laajempi kävelykeskustakokonaisuus. Tulevaisuudessa aluetta voi olla mahdollista laajentaa aina Isoroballe asti ja näin kytkeä se tiiviisti mukaan kävelykeskustaan.

Helsingin ydinkeskustan vyöhykkeet. Kuva Ilkka Oikarisen gradusta ”Helsingin kävelykeskustan suunnittelu kadunvarsiyrittäjien näkökulmasta”, 2008

Mannerheimintien eteläpää on Helsingin keskeistä kaupallista ydinkeskustaa. Ehdotettu paikka on yksi ainoista, jossa Helsingissä on päivittäin ruuhka – nimittäin jalankulkijaruuhka. Lisätilan ottaminen jalankulkijoille on tästäkin syystä erittäin perusteltua. Itäpuolen valintaa tukee se, että ilta-auringon paistaa itäpuolella oleville terasseille.

Mannerheimintien eteläosa olikin Pohjois-Esplanadin ohella yksi niistä paikoista, jossa yleiskaavatyössä tehdyssä karttakyselyssä eniten toivottiin kävelykatua.

Mannerheimintien eteläpää on raitioliikenteen solmukohta. Lasipalatsin risteyksen ohi ajaa nykyään ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa kasia lukuunottamatta Helsingin kaikki raitiovaunulinjat. Siirtämällä autoliikenne kadun länsipuolelle vähennetään merkittävästi raitiovaunujen ja henkilöautojen risteyskohtia Mannerheimintien eteläpäässä, mikä nopeuttaa ratikoiden kulkua keskustan läpi ehkä jopa minuuteilla. Tämä säästää matkustajien aikaa ja veronmaksajien rahaa.

Lisäksi tulevaisuudessa on mahdollista liikennöidä ratikoita Aleksanterinkadulta Mannerheimintietä etelään. Tämä on erityisen tärkeää, kun Kruunuvuoren ja Kalasataman ratikkasillat valmistuvat ja idästä tulevien raitiovaunujen määrä kasvaa merkittävästi.

Kalasataman, Kruunuvuorenrannan ja Yliskylän raitiotiet tuovat merkittävästi lisää ratikoita keskustaan.

Seuraavaksi aloite lähtee lausunnoille kaupungin virastoihin, jolloin esimerkiksi kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosasto pääsee selvittämään mm. sitä, miten aloite kannattaisi toteuttaa ja mitä ongelmia pitää ratkaista, että tämä kokeilu voidaan toteuttaa.

Ja lopuksi se Hannun tekemä aloite:

Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että kaupunki toteuttaa kävelykatukokeilun Mannerheimintiellä Postikadun ja Erottajan välisen osuuden itäreunalla vuosina 2015-2016. Kokeilualueen laajuuden ja kokeilun keston määrittelee tarkemmin kaupunkisuunnitteluvirasto. Kävelykatu toteutetaan yhteistyössä alueen yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.