Kslk 15.5.2012 lista
Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista 15.5.2012 löytyy täältä. Ode on estynyt, joten minä olen menossa paikalle.
Ilmoitusasioissa mainitaan mm. että Keski-Pasilassa valmistellaan asemakaavaa Ratapihan kortteleihin. Tiedossa asuntoja 3000 asukkaalle ja työpaikkoja 1000 asukkaalle. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on esillä 14.5. -14.6. ja keskustelutilaisuus keskiviikkona 30.5. klo 17.30-19.30 Pasilan kirjastossa, Kellosilta 9.
Honkasuolle, Malminkartanon lähelle, on suunnitteilla tiivistä pientaloaluetta matalilla kerrostaloilla höystettynä. Rakennusten ja katujen sijoittelu on ehkä hivenen turhan taiteellinen omaan makuuni, mutta eiköhän tuonnekin löydy ostajia. Tonttitehokkuus on ihan matalahko, mutta kohtuullinen, keskimäärin 0,53. Parempi kuin 70-luvun kerrostalolähiöissä. Asuntoja tulee runsaalle tuhannelle asukkaalle.
Pitää vähän vielä kysellä, missä on kakkosjokerin pysäkki, kun se on selostuksessa ilmoitettu epäselvästi:
Honkasuon rakentamisalueen reunalta mitattuna etäisyyttä on noin 600 m Myyrmäen juna-asemalle, 900 m Malminkartanon juna-asemalle ja 60 m Jokeri 2 -linjan ensimmäisen vaiheen päätepysäkille. Kun Jokeri 2 -linjaa jatketaan Espoon suuntaan, tulevalle pysäkille arvioidaan olevan noin 150 m etäisyys. Jokeri 2 -linja on suunniteltu muutettavaksi myö- hemmin pikaraitiotielinjaksi. Lisäksi Honkasuolla ja sen lähellä kulkee useita bussilinjoja.
Tuosta pitäisi sitten päätellä kuinka pitkiä kävelymatkoja asukkailla on todellisuudessa junalle tai bussille. Käsi ylös, joka osaa tuon perusteella arvioida?
Edit: Tästä alueesta voisi saada hyvin hyvän esimerkkikohteen omatoimirakentamisesta. Englantilaistalot voitaisiin myydä vaikka metritavarana, kuten Säterinmetsässä tehtiin. Saataisiin ainakin elävämpiä julkisivuja kuin gryndereiden tylsät.
Facebookissa kyselin, missä on Vuosaaren huoltoasemat. Ei olisi tarvinnut odottaa pitkään – tämän viikon lautakunnassa on jakeluasemaselvitys, josta löytyy kartta.
Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta, joka koskee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän perustamista. Ajattelin esittää, että tuonne lisättäisiin tekstiä ainakin kävelyn ja pyöräilyn edistämisestä, sillä niillä on tutkitusti merkittäviä positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Tarkemmin voisi sanoa, että halutaan liikenneinfrastruktuuria, joka parantaa näiden asemaa ja kaupunkirakennetta, jossa kävely ja pyöräily ovat luonnollisia ja käteviä tapoja liikkua.
Töölöntorin pysäköintijärjestelyt pöydältä. Nykyisellään torin alueesta on varattu yksi rivi autojen parkkeerauskäyttöön. Tämä on selvästi epäselvä autoilijoille, sillä päivällä torilla pysäköidään sikin sokin. Paras ratkaisu olisi poistaa nuo torin sisällä olevat noin 15 pysäköintipaikkaa, sillä töölöläisille olisi paljon enemmän hyötyä hyvästä aktiivisessa käytössä olevasta torista.
Pysäköintipaikkojen vähentäminen ei tässä lautakunnassa mene läpi, joten kompromissina voisi yrittää löytää paremman kohdan torin reunalta noille pysäköintipaikoille. Nykyinen järjestely estää Töölöntorin hyötykäytön ja on töölöläisten kannalta kestämätön.
Nykyihminen on semmoinen, että hän tylsistyy ja masentuu vallan täysin, jos joutuu kulkemaan suoraa katua pitkin. Semmoista, jonka varrella talot ovat suorassa rivissä. Siksi tulee kaavoittaa ympyröitä ja kaaria, ja eritoten jättää niiden keskelle viheralueita. Tällaisilla kadulla nykyihminen saa kaarevia tilaelämyksiä ja pysyy stimuloituna. Elämyksiä tulee hänen osalleen myös riittävä annos, koska kiekuroiden ja pussikatujen kautta reitti perille on tarpeeksi pitkä ja mutkainen. Myös muut kuin alueen asukkaat pääsevät uudessa paikassa vieraillessaan nauttimaan suoranaisesta seikkailusta, kun katuverkon hahmottaminen ei ole ahdistavan yksioikoista.
Veikkaan että Honkasuon pohjoislaidalta kestää kävellen reilu kymmenisen minuuttia Myyrmäen asemalle, Malminkartanoon noin 20 min.
Näin entisenä myyrmäkeläisenä ihan hyvältä näyttää, Vantaan palvelut lähellä. Kerrostaloja voisi kyllä olla edes vähän, vrt. Kilterinmäki Vantaan puolella. Hyvä että näitä kaupunkien keinotekoisia raja-alueita kuitenkin aletaan hyödyntämään.
Huvikseni väänsin nopeasti kuvan missä kokonaisuuden ehkä hahmottaa paremmin: http://aijaa.com/0051410172027.
Kävin keväällä yhdyskuntasuunnittelun ammattikurssin ja kyllä siellä huomasi miten sekä opettajat että oppilaat olivat mieltyneitä tälläiseen Honkasuon tapaiseen ”bird shit”-arkitektuuriin.
Ongelma kaavoituksessa on, että se kaava saattaa näyttää tylsiltä vaikka alue kaduntallaajan näkökulmasta olisi mielenkiintoinen ja toimiva. Sama pätee tietenkin myös toisinpäin. Mutta se että siitä kaavasta ”taideteoksena” halutaan näyttävä ja ehkä pärjätä jossain kilpailuissa, johtaa siihen ettei esimerkiksi katutilaa katsota tarpeeksi tarkasti.
Mitä tulee Töölön torin pysököintiin niin ne paikat voisi siirtää vaikka Sandelsinkadulle, muuttamalla paikat vinopysälöinniksi.
Samaan aikaan pitää todeta, että välillä nuo kaarevat muodot toimivat. Joskus tuli pyörittyä Säterinmetsässä, jossa on kanssa tuollainen kaareva muoto ja alue rakennettu pääasiassa sellaisesta pienestä ja tiiviistä englantilaistalosta. Ehkäpä Honkasuosta voisi yrittää tehdä hartiapankkirakentamisen aluetta Säterinmetsän tyyliin.
Säterimetsässä tontit myytiin metritavarana, mikä oli musta loistava oivallus.
Säterinmetsä on aika pieni pläntti ja siinä on vain pari katua saman puoliympyrän suuntaisesti, jolloin se ei vielä pahemmin pysty eksyttämään kulkijaa. Honkasuon suunnitelmakaan ei tietysti ole kovin iso, mutta siinä on jo kaaria moneen suuntaan. Soitin tuossa aiemmassa kommentissa suutani ikävästi, mutta olen muualla Suomessa eräitä kertoja kironnut uusia, laajojakin pientaloalueita, jotka on suunniteltu suunnilleen kuin Liisan Ihmemaa. Kaikki on kaarella ja mutkalla, talot tontin etureunalla, paitsi joka toinen perällä, autotallit tietysti päinvastoin, mikään piha ei ole oikein etu eikä taka, jne. Vierailija eksyy pomminvarmasti. Näihin paikkoihin liittyy tietysti myös se, että rakennusmateriaaleina on kaikki mitä rautakaupasta löytyy ja arkkitehtuurina talotehtaiden sekalaiset keitokset, mutta Helsingissä tämmöiset asiat ovat kaiketi kurissa.
Säterinmetsässä on kyllä onnistuttu mittakaavan ja pihojen puolesta aika hyvin. Yksityiset ja puoliyksityiset alueet rajautuvat ja ovat suojaisia, autoille on kerrankin tehty tarpeeksi pientä katutilaa ja kevyelle liikenteelle on reittejä alueen läpi. Tämmöistä lisää, ilman spagettisokkelokatuja.
Joo, siis aika pitkälle samoilla linjoillahan me tässä ollaan. Jotenkin tuosta tulee mieleen sellainen Säterinmetsän ja Pikku-Huopalahden hybridi, eikä välttämättä hyvällä tavalla. Toteutus tosiaan myös ratkaisee paljon. Kannattaa verrata keskenään niitä Malminkartanossa olevia Townhouseja noihin Säterinmetsän vastaaviin. Toisessa tekijänä grynderi ja toisessa asukkaat itse. Eron huomaa.
Osui silmiin tämmöinen enempi perinteinen kaareva malli Saksan Nördlingenistä.
http://i.imgur.com/mancZ.jpg
Tuossakin ympyrämuodoilla on yksi keskipiste ja lähes kaikki kadut johtavat jonnekin. Honkasuon kaava ei toki ole pussikatujen puolesta ongelmallinen.
Mielenkiintoinen tuo Honkasuo. Alue kytkeytyy pikemminkin Myyrmäen/Vantaan kuin Malminkartanon/Helsingin kaupunkirakenteeseen. KSV on jopa liikennesuunnitelmassa vähän suunnitellut Vantaan katuja.
Jokeri 2:n pysäkki näkyy linkkaamassasi havainnekartassa aivan sen pohjoisreunassa, Vantaan puolella. Miksiköhän sitä ei ole pantu Raappavuorentien päähän, vaan kauemmas pohjoiseen? Joka tapauksessa pysäkki on varsin lähellä.
Juna-asemat taas ovat kauempana. 600m Myyrmäen asemalle (Vantaalla) ja 900m Malminkartanoon (Helsingissä) ovat alueen reunalta linnuntietä mitattuja matkoja, eli liian optimistisia. Realistisempi kävelymatka olisi Myyrmäkeen n. 1000m ja Malminkartanoon n. 1400m. Sivumennen sanoen, Myyrmäessä pääseekin ihailemaan brutaalia betoniarkkitehtuuri raskaan raideliikenteen kohtaamispisteenä.
Pyöräilijän näkykulmasta mainiota, että alhaisen liikennemäärän ja nopeusrajoituksen kadulla ajetaan ajoradalla. Tosin siirtymät Perhosenkierrolta ja Haapaperhosenpolulta Naapuripellontien pyörätielle saisivat olla sujuvampi. Ja Harppuunapolun kohdalla asemakaava sallii tontilleajon, mutta liikennesuunnitelman mukaan tie on pyörätie. Tieliikenneasetus ei salli pyöräteillä minkäänlaista autoliikennettä.
Liikennesuunnitelmassa Naapurinpellonpuisto (pyörätie) on aivan taloissa kiinni, vaikka turvallisuus vaatii turvavälin ajoneuvoliikenteen ja talojen väliin. Asemakaavassa talojen ja tien välissä on väliä, toivottavasti riittävästi.