KSLK lista 13.11.2012

12.11.2012 8 By Mikko Sarela

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lista löytyy täältä. Ode menossa. Tässä omat kommenttini.

Yleiskaavan väestöennusteista kirjoitin jo erikseen. Muihin aineistoihin tarkempi tutustuminen on vielä kesken.

Kalasataman keskuksen pohjoispuolella olevat ns. Capellan puistotien korttelit ovat takaisin lautakunnassa. Tämä on vasta suunnitelma, jonka pohjalta tehdään lopulliset, joten nyt on hyvä hetki korjata ongelmia.

Korttelissa 10629 olevat Hermannin rantatien puolella olevat tontit ovat liian isoja ja ne pitäisi puolittaa. Nyt tehdyllä valinnalla ollaan tekemässä Hermannin rantatielle pitkää talomuuria, jossa talot ovat pitkiä, maisema kävelijälle monotoninen ja kivijaloissa ei ole liikkeitä. Hermannin rantatiellä on runsaasti henkilöautoliikennettä ja alueen joukkoliikenne. Juuri täällä pitäisi olla niitä liikkeitä, jos niihin halutaan muitakin asiakkaita kuin pelkät paikalliset.

Korttelissa 10628 tulee ilmeisesti korttelipihan alle autopaikkoja ensimmäiseen kerrokseen, kun piha on 3 metriä korkeammalla kuin katutaso. Ainakaan viihtyisää pihaa tällä ei saada aikaiseksi. Tällaisia ongelmia näistä autopaikkavaatimuksista tulee.

Kortteli 10627 Kalasataman tornien varjossa

Kortteli 10627 on tämä surullisen kuuluisa kortteli, josta kirjoitin jo viimeksi. Tulkitsin viimeksi asemakaavakarttaa väärin. Tuossa on siis kolmikerroksisella jalustalla (vaalean oranssi) kolme tornia. Korjattavia ongelmia

  • Työpajankadun puolella pitää olla vaihtuvuutta katuympäristössä. Nyt uhkana on se, että tuosta tulee yksi koko korttelin mittainen seinä joka tekee kävely-ympäristöstä sietämätöntä. Tämä kortteli on Kalasataman keskuksen portti ulospäin. Jos se tehdään väärin varmistetaan, etteivät ihmiset ja elämä siirry myöskään sen pohjoispuolelle.
  • Tästä syystä tuon kivijalkaan pitää kaavoittaa runsaasti liiketiloja. Omasta mielestäni lähtökohdan pitäisi olla se, että koko kivijalkaan vaaditaan liiketiloja. Jos ideakilpailussa tulee vastaan ideoita, joiden takia tästä halutaan joustaa, niin joustetaan sitten. Ei etukäteen. Merkitään siis korttelin eteläreuna merkinnällä li.

Kruunuvuorenranta, Haakoninlahden asemakaava

Täällä ollaan myös rakentamassa kovin suuria tontteja. Tästä tulee valitusta tontteja luovuttavalta kiinteistölautakunnalta jatkuvasti. Isot tontit tarkoittavat sitä, että katukuvasta tulee tylsä ja lähiömäinen. Ja sitä, että rakentamisesta voivat tarjota vain suuret yhtiöt, joilla on iso kasa massia takataskussa.

4-6 kerroksisten talojen kohdalla sopiva tonttikoko on noin 1500-2000 kerrosneliömetriä – siis yhden rappukäytävän verran. Jos on ihan pakko, niin jossain tapauksissa voi olla mahdollista tehdä kahden rappukäytävän taloyhtiöitä, mutta isompiin ei pitäisi missään tapauksessa ryhtyä.

Tässä asemakaavassa suurin osa tonteista pitäisi pilkkoa kahteen tai kolmeen osaan.

Liikennesuunnitelmassa on ongelmallisesti esitetty parkkipaikkoja ratikoiden viereen Haakoninlahdenkadulla (poikkileikkaus F-F). Järjestely voisi ehkä toimia, jos helsinkiläiset autoilijat osaisivat parkkeerata autonsa ja jos Helsingissä osattaisiin tehdä lumityöt kunnolla. Kumpaankaan ei voi luottaa, joten tuo pitää korjata. Myös korotettu pyörätie taitaa tuossa olla turha, joten ehkä tähän voisi vielä ratkaisun löytää.

Kyse on alustavasta liikennesuunnitelmasta, joten riittänee jos lautakunta ilmaisee, ettei ehdotettu ratkaisu ole riittävä ja pyytää virastoa etsimään paremman.

Tunteeko joku paremmin Pihlajamäkeä? Siellä esitetään suojeltavaksi liikennevihreää Pihlajamäentien ja Pihlajistontien risteyksessä. (Tummennettu laatikko Pihlajamäentien varressa tässä kartassa). Oma näkemykseni on se, että tuolla on hyvä idea kieltää puiden kaataminen, kun kortteleita rakennetaan, mutta en kyllä haluaisi tuota suojeltavaksi. Lautakunnassa pitäisi ainakin vähän kysellä perusteiden perään.

Kaavan tehokkuus on myös aika surkea, kun ottaa huomioon sen, että tätä lähempää keskustaa ei Helsingistä enää löydy kovinkaan paljoa kaavoitettavaa.

Mäkelänkadun ja Koskelantien risteykseen lisätään mm. bussikaistat Hakamäentien suunnasta. Jalkakäytävä ja pyörätie menettävät hiukan leveyttään tässä operaatiossa, mutta samalla pitäisi saada merkittävästi lisää nopeutta busseille. Kun risteyksessä tehdään muutoksia, pitäisi samalla tehdä pyöräilyn infrastruktuurin kanssa tarvittavat muutokset, jotta Mäkelänkadun ja Koskelantien pyöräilyn infra saadaan laitettua nopeasti kuntoon.