Lihaton lokakuu

1.10.2013 2 By Mikko Sarela

Facebookissa mainostettiin lihatonta lokakuuta. Ensimmäinen ajatus oli skeptisyys – taas joukko keskenään jeesuksen tittelistä kilpailevia vegaaneja pitävät melua siitä kuka eniten mesoaa omasta ruokavaliostaan. Ei kiitos, terveisin vannoutunut lihansyöjä. Arvostan laadukasta ruokaa oli se sitten yksinkertaista tai gourmeta ja pidän lihan mausta aivan liikaa luopuakseni siitä.

Päätin kuitenkin tutustua kampanjaan, kun mielessä on kolkutellut se, että kiireellisessä kolmilapsisen perheen arjessa ruokalista on päässyt ikävästi yksipuolistumaan. Väsyneenä ja nälkäisenä kaupassa on helppoa ottaa se sama paketti jauhelihaa, sipulia ja valkosipulia ja tehdä niistä ”jotain”. Onneksi tutustuin kampanjaan, sillä vilkaisemalla asia selvisi:

Lopeta lihansyönti tai vähennä sitä merkittävästi lokakuun ajan.

Meillä perheessä syödään selvästi liikaa lihaa ihan terveydenkin kannalta, joten päätimme yhdessä lähteä mukaan lihattomaan lokakuuhun siten, että pyrimme välttämään lihan ostamista kaupasta lokakuun aikana. Ravintola- ja työpaikkasyömisistä en ajatellut ottaa stressiä, mutta ajattelin ensisijaisesti etsiä sopivia vaihtoehtoja niistä, jotka eivät sisällä punaista lihaa.

Itse otan tämän perheen ruoanlaittajana haasteena. Tavoitteena olisi oppia kuukauden aikana tekemään riittävän monta uutta kasvisruokaa, että voimme kuukauden jälkeen olla iloisia siitä, kuinka monta uutta ihanaa ruokalajia olemme löytäneet. Onkin ollut jo pitkään mielessä, että voisi opetella itse tekemään esim. falafelejä, kun Fafa’sin takia niihin olen tykästynyt.

Ja huomasimme myös, että viidessä minuutissa kykenimme listaamaan viitisentoista kasvisruokalajia, joista pidämme ja joita teemme satunnaisesti. Tarkoituksena olisi ainakin tuplata tuo. Otan hyvät ruokavinkit mielelläni vastaan.

Kuukauden ensimmäinen ruoka: bataatti-valkosipuli-kookosmaitokeitto aniksella ja paahdetuilla auringonkukansiemenillä höystettynä. Oli hyvää. Ruokavinkkejä jaan tämän kuukauden aikana luultavimmin Twitterissä.