Maailman kartta mielessämme
Meillä kaikilla on aivoissamme kartta universumista. Tuo kartta kertoo siitä, minkälaisen me uskomme universumin olevan – ja aivomme käyttävät sitä arvioimaan erilaisia päätöksiä ja toimia, joita teemme.
Tuo kartta ei ole koskaan täydellisen oikea esitys maailmankaikkeudesta. Eikä sen tarvitsekaan. Kartan arvo on sen hyödyllisyydessä ja vähintään yhtä paljon siinä, mitä se jättää pois kuin siinä mitä se kuvaa. Tuo kartta voi olla myös erittäin pahasti pielessä.
Yksilölle on erittäin vaikeaa, jos tuo mielen tarjoama kartta on pielessä, sillä sen muuttaminen on haastavaa. Ympäröivää maailmaa tulkitaan tuon kartan perusteella. Nuori, joka uskoo kaikkien kiusaavan häntä, voi tulkita pahalla tuulella olevan kaverin kommentin tarkoitukselliseksi kiusaamiseksi. Kasvava tyttö voi sisäistää ympäristön viestin, joka väittää etteivät naiset ole hyviä matematiikassa – ja päätyä tämän takia huonommaksi matematiikassa kuin mihin hänellä olisi rahkeita (ja kun tämä toistetaan kaikkien lasten kohdalla, voidaan saada tilastollisesti merkittävä ero tyttöjen ja poikien taitojen välille, mikä tekee tästä tiedosta tieteellisen faktan).
Uuden maailman kreationisti uskoo maailman olevan 6000 vuotta vanha ja tulkitsee kaikkea saamaansa tietoa tältä pohjalta. Thomas Kuhnin teoriat osoittavat sen kuinka kokonainen tieteenala (evoluutio) voi olla väärällä tiellä ja ylpeys ja valta pitää alan kaukana asioiden todellisesta laidasta.
Sosiaalisessa osassa todellisuutta, sillä miten puhumme, mistä puhumme ja kenelle puhumme, on suuri vaikutus siihen minkälainen todellisuus on.
Sanoit:
”Uuden maailman kreationisti uskoo maailman olevan 6000 vuotta vanha ja tulkitsee kaikkea saamaansa tietoa tältä pohjalta. Thomas Kuhnin teoriat osoittavat sen kuinka kokonainen tieteenala (evoluutio) voi olla väärällä tiellä ja ylpeys ja valta pitää alan kaukana asioiden todellisesta laidasta.”
Olisitko siis sinä altis arvioimaan uudelleen uskomusta ’vaarallisesta ihmisvaikutteisesta ilmastomuutoksesta”.
Jospa minä väitän, että teoria synnytettiin Tatcherin aikaan Britannian hiilikaivoslaisia vastaan. Hiilikaivos paha. Hiilikaivostyöläinen paha. (Tällöinhän oli myös nousussa ne Pohjanmeren öljy- ja kaasuesiintymät.)
Onks sulla tietoo tai etsivätaitoja. Mulla on vaan arvelu, sopii hyvin. Se että sopii hyvin, toki ei ole todiste.
Vesa: olen uudelleenarvioinut omassa elämässäni kantani sekä kreationismiin että ilmastonmuutokseen. Ensimmäiseen kasvoin lapsuudenkodissani ja tieteeseen tutustuttuani totesin olleeni väärässä.
Olin myös hyvin skeptinen ilmaston lämpenemisen suhteen runsaat kymmenisen vuotta – ja olen käynyt läpi väitteet joiden perusteella tiedeyhteisö olisi väärässä. Ja olen siinä määrin kuin tavallisen ihmisen aika riittää tutustunut aihetta koskevaan evidenssiin ja muuttanut kantani.
Se paljon, paljon helpompi selitys nykytilanteeseen on se, että öljy- ja hiiliyhtiöiden kannattaa käyttää paljon rahaa luodakseen epävarmuutta ilmastotieteen tuloksiin. Yleisellä mielipiteellä on nimittäin valtavan suuri vaikutus näiden yhtiöiden arvoon. (Mietipä mikä on öljy- tai hiiliyhtiön arvo, jos sen täytyy jättää esimerkiksi puolet omistamistaan esiintymistä louhimatta.)