Maanviljelijät – tervetuloa Helsinkiin

12.3.2016 3 By Mikko Sarela

Olin perjantaina keskustassa. Paikalle oli saapunut paljon muitakin muun muassa maanviljelijöitä. Viljelijät protestoivat ruoan kauppaketjun keskittymistä ja huonosti johdettuja IT-projekteja vastaan. Valituksen aiheet ovat täysin aiheellisia ja jäin miettimään, että ehkäpä Helsinkikin voisi tehdä osansa tilanteen muuttamiseksi. Kaupan keskittymisessä häviäjinä on sekä maanviljelijä että ruokansa kaupasta ostava kuluttaja.

Me kuluttajat häviämme siksi, että maksamme tuotteesta enemmän kuin muualla ja siksi, että ruoka on vanhaa jo kauppaan tullessaan. Monet kasvikset ja hedelmät maistuvat aivan erilaisilta, kun ne on poimittu kypsinä ja syödään samana päivänä. Tähän eivät nykyiset tukkuketjut pysty.

Kerrassaan surkea tilanne. Uusien kauppojen on vaikeaa ponkaista liikkeelle ilman tukkuliikettä tai hyviä kontakteja ruoan tuottajiin.

Kuvassa on Unioninkatu täynnä mieltä osoittamaan tulleita traktoreita

Unioninkatu olisi hyvä paikka lähiruokamarkkinalle. Kuva Mikko Sarén

Tarvitsemme paikan, jossa ostajat voivat tavata suuren joukon tuottajia ja tutustua näiden tuotteisiin. Siis markkinan. Perinteisesti kauppapaikkojen rakentaminen on ollut nimenomaan kaupunkien rooli – siitä sana kaupunki tulee.

Unioninkadusta voi tehdä kerran kuussa toimivan lähiruokamarkkinan, jossa maanviljelijät myyvät tuotteitaan kuluttajille. Siis kadun, johon viljelijät tulevat myymään tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Helsingin kaupungin kannattaa samalla rakentaa verkosto yrittäjistä, jotka haluavat ostaa ruokaa suoraan omaan ruokakauppaansa, ravintolaansa tai muuhun tarkoitukseen. Markkinoilla ostajat pääsevät tutustumaan useamman myyjän tuotteisiin ja voivat aloittaa neuvottelut ruoan ostamisesta. Kaupungin roolina on helpottaa sitä, että maanviljelijät ja käyttäjät pääsevät suoraan keskusteluyhteyteen keskenään. Tätä varten pitää varmistaa, että uusille toimijoille on tilaa ja käytettävää katualuetta laajennetaan jos tila ei muuten riitä.

Olkoon vaikka koko kaupunki kerran kuussa yhtä markkinaa, jos sille on kysyntää. Katutilaa riittää.

Helsinki ja helsinkiläiset ovat kypsiä muutokselle, jossa ruoka ja sen alkuperä tulee entistä vahvemmin näkyväksi osaksi kaupunkimme elämää. Meitä kaupunkilaisia kiinnostaa ruoan laatu ja monipuolisuus; ja se, että rakennetaan toimivia markkinoita.