Pieniä parannuksia joukkoliikenteeseen

29.5.2014 4 By Mikko Sarela

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, että joukkoliikennettä tulisi rakentaa verkkona, joka tarjoaa liikkumisen vapauden. Kun joukkoliikennettä kehitetään verkkona, pitää panostaa erityisesti tärkeiden vaihtopaikkojen sujuvuuteen. Jotta tähän voidaan panostaa, pitää tiedostaa missä nämä paikat ovat.

Yksi tällainen paikka löytyy Hämeentien ja Teollisuuskadun risteämiskohdasta. Tässä kohtaavat poikittainen bussilinja 58 ja kaikki Tuusulanväylän ja Lahdenväylän suunnasta tulevat bussit. Myös matkustajat voisivat käyttää tätä hyvänä vaihtopaikkana, jos asiaan olisi kiinnitetty lainkaan huomiota. Nyt tilanne näyttää tältä:

Screen Shot 2014-05-29 at 14.06.19

Linjan 58 pysäkki on Teollisuuskadulla Hämeentien sillan länsipuolella. Bussilinjojen lähin pysäkki on Kurvin eteläpuolella Hämeentiellä. Matkaa pysäkkien välillä on 400 metriä, johon keskimääräisellä matkustajalla kuluu noin 6 minuuttia. Onnettoman kävely-ympäristön vuoksi matka vielä tuntuu paljon pidemmältä. Esteettömän reitin tarvitsevan matka on satoja metrejä pidempi.

Näin ei olisi mikään pakko olla. Optimitilanne olisi se, että matkustaja voisi vaihtaa samalta pysäkiltä tai ainakin samassa risteyksessä. Vaihtoehtoja on useita.

Mäkelänkadun ja Hämeentien suunnasta tulevilla busseilla voisi olla pysäkki ennen Hämeentien siltaa tai sitten pysäkki voisi olla edes Kurvissa samassa kohtaa kuin toisen suunnan bussipysäkit.

Jokeri 0 voitaisiin myös linjata nousemaan ylös Teollisuuskadulta Hämeentien tasolle ja palaamaan sitten takaisin alas. Tämä tosin vaatisi ainakin lännen suuntaan uuden rampin joukkoliikennettä varten ja muitakin katujärjestelyitä, jotta bussin matka ei hidastuisi kohtuuttomasti.

Toisena vaihtoehtona on toteuttaa HSL:n uuden raitiolinjaston suunnitelma jatkaa linja 7 Mäkelänkadun ja Pasilan kautta Meilahteen – ja jatkaa linja samantien Munkkiniemeen ja Munkkivuoreen. Tällöin Mäkelänkatua bussilla tulevat (länteen matkalla olevat) voivat vaihtaa ratikkaan Pasilan tienoilla ja Lahdenväylän suunnasta tuleville voidaan järjestää vaihtopaikka Mäkelänkadun ja Hämeentien risteyksessä.

Mutta parantaa pitää. Satojen metrien vaihtomatkat tärkeissä joukkoliikenteen solmukohdissa eivät kuulu joukkoliikenteen laatuun panostavan kaupungin toimintatapaan. Tällaiset ongelmat ovat pieniä, mutta merkittäviä esteitä joukkoliikenteen parantamisen tiellä.