Raidejokerin ongelmia

2.4.2010 8 By admin

Katselin tuossa raidejokerin suunniteltua pysäkkikarttaa ja huomasin, että raidejokeri ei aja suunnitelman mukaan lainkaan Otaniemeen tai Keilaniemeen. Toisin sanoen koko Otaniemi/Keilaniemi -seudun työpaikka-alue jää linjan vaikutuspiirin ulkopuolelle. (Raidejokerin pysäkkikartta)

Ilmeisesti ajatuksena on se, että Tapiolasta pääsee metrolla Otaniemeen ja Keilaniemeen, joten ratikan ei ole tarvetta ajaa alueelle. Väärin sammutettu. Vaihto metroon lisää matka-aikaan helposti 10-15 minuuttia, mikä on työmatkoissa paljon. Lisäaika matkaan tulee seuraavasti: Oletuksena että matka-aika Tapiolaan n. sama kuin se olisi Otaniemi/Keilaniemi akselille. Vaihto metroon n. 3 minuuttia. Metron odotus n. 2 minuuttia. Metron kulku n. 2-3 minuuttia. Metrolta työpaikalle pidempi kävelymatka n. 5 minuuttia. Kuinkahan moni vaihtaa autoon sen sijaan, että matkaisi ratikalla Tapiolaan ja vaihtaa sieltä päästäkseen vajaan kilometrin päähän työpaikastaan?

Ongelma on kyllä sikäli hankala, että joko raide kulkee Tapiolan ja Pohjois-Tapiolan asutusalueiden läpi tai työpaikka-alueiden, muttei mitenkään järkevästi molempien. Nykyratkaisussa suositaan asutusaluetta ja jätetään työpaikka-alue oman onnensa nojaan. Tämä on hankala ratkaisu, sillä oman kokemukseni mukaan Leppävaara-Tapiola -akselilla matkustavista pääosa matkoista suuntautuu nimenomaan Otaniemi/Keilaniemi akselin työ- ja opiskelupaikkoihin ja bussi on suhteellisen tyhjä Tapiolaan asti päästäessä.

Yksi ratkaisuvaihtoehto ongelmalle olisi se, että raide jaetaan kahtia Louhentorin kohdilla ja toinen raide jatkaa nykyisen reitin mukaisesti ja toinen sitten Otaniemeen ja sieltä Keilaniemeen.