Sota kulttuuria vastaan

11.10.2010 0 By admin

Ville Hautakangas kirjoitti blogissaan piraatiksi kasvamisesta, josta tunnistin itseni. Se kirvoitti muistelemaan sitä naivia 25-vuotiasta, joka vuonna 2000 kuvitteli, etteivät Yhdysvaltojen DMCA:n kaltaiset hörhöilyt voisi koskaan tulla Suomeen. Viisi vuotta myöhemmin havaitsin olevani väärässä.

Syksyllä 2005 havahduin siihen, että Lex Karpelana tunnettua lakiehdotusta oltiin ajamassa läpi. Laki teki esimerkiksi laittomaksi lähes koko senaikaisen animekulttuurin – samoin kuin DVD-elokuvien katselemisen Linuxilla. Lex Karpela oli lähtölaukaus sodalle minun sukupolveni elämää ja kulttuuria vastaan. Tämän jälkeen lainsäätäjät ovat tehneet parhaansa tuhotakseen minun sukupolveni kulttuurin.
Joukkoon mahtuu massiivisia ja kalliita hankkeita Internetin sensuroimiseksi ja kaiken viestinnän valvomiseksi.

Jotkut meistä, kuten Villekin, ehtivät olemaan Internet-käyttäjiä aikana, jolloin käyttäjät ymmärsivät sen, että Internetissä on erilaisia kolkkia. Toiset muistuttivat keskustelultaan enemmän tieteellisiä konferensseja, toiset paikallisen kaljakuppilan känniääliöpöytinä. Tämä ei häirinnyt ketään, sillä tämä Internetin luonne ymmärrettiin. Tämä on tärkeää.

”Internet yhdistää kaikki ihmisten olemassaolevat tavat kommunikoida keskenään.”

Internet on televisio. Internet on puhelin. Internet on antiikin Kreikan agora. Internet on olohuoneesi. Internet on kaljakuppila. Internet on sanomalehti. Internet on harrastusjärjestön oma jäsenlehti. Internet on postilaitos. Internet on rakastavaisten kuiskaus pimeässä yössä. Internet on juttutuokio lääkärin kanssa intiimistä sairaudesta. Internet on perheen tapa pitää yhteyttä, kun ihmiset ovat hajaantuneet ympäri maailmaa. Internet on yhteisöllinen tapa tehdä työtä yhteisen tavoitteen eteen. Internet on ihmisten yhteisö.

Internetin käsittely vain yhtenä perinteisenä viestinnän muotona väistämättä tuhoaa tämän Internetin monimuotoisuuden. Esimerkiksi Julkisen Sanan Neuvosto on osoittanut täydellisen vihjeettömyytensä Internetin luonteesta moneen otteeseen.

Käynnissä on kulttuurisota, jossa valtaa pitävät ymmärtämättään yrittävät tuhota sen kulttuurin, johon minä ja moni muu ikäiseni (ja nuorempi) on kasvanut. Ensi keväänä on vaalit. Muista kysyä siltä henkilöltä ja puolueelta, jota aiot äänestää, mitä he ovat tehneet ja aikovat tehdä asian suhteen?