Tietokoneen vallankumous
Teknologisten murrosten tuottamat vallankumoukset tapahtuvat hitaasti. Voisi kuvitella, että nyt kun tietokoneita on jo rakennettu 60 vuotta, että sen vaikutukset olisivat jo päässeet huippuunsa. Internetkin on laskutavasta riippuen 30-40 vuoden ikäinen.
IT:n tuomat muutokset ovat kuitenkin vasta alussa. Itse sain tähän oivan muistutuksen eilen, kun kuuntelin erästä esitelmää.
Pieni tutkijajoukko oli täällä Englannissa tehnyt projektin kodittomia auttavien hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Projektin lopputuloksena syntyi järjestelmä, joka tarjosi kodittomille mahdollisuuden hallita hieman paremmin omaa epävakaata elämäänsä.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan järjestelmä koostui RFId-kortista ja Arduinolla tehdystä lukijalaitteesta yhdistettynä lämpöpaperitulostimeen. Vilauttamalla korttia, lukijalaite tulostaa lämpöpaperille viikon sovitut tapaamiset.

Arduino
Se, mikä tekee tästä mullistavaa, ei ole projektin koko. Tällainen projekti ei tavoita miljoonaa tai miljardia ihmistä. Sen sijaan tällainen projekti on niin halpa toteuttaa, että tällaisia projekteja jotka auttavat muutamaa ihmistä voisi hyvin olla tuhat. Tai miljoona. Kun tarve oli selvillä, koko projekti koostui osien yhteenliittämisestä ja hyvin pienestä määrästä koodia.
Aikoinaan oli olemassa yleismiesjantusia, jonka saattoi palkata tekemään juuri niitä töitä mitä tarvitsit. Katon paikkaus, seinän puhkaisu uutta ikkunaa varten, vajan rakentaminen, automoottorin pikkukorjaukset, rappusten paikkaaminen, ja niin edespäin.
Myös nykyaikana meillä on paljon tällaisia yksilöllisiä tarpeita – jossa tietotekniikasta voisi olla apua. Mutta me ihmisinä emme ole tottuneet arvioimaan mitä tarvitsemme tai ajattelemaan että kukaan voisi/osaisi tehdä sitä juttua, josta on hyötyä juuri minulle. Mitä jos asiat olisivat toisin? Jos voisimme pienellä rahalla saada jonkun tekemään juuri meille pienimuotoisen ratkaisun omaan ongelmaamme?
Tekniikka alkaa olemaan valmista siihen. On ohjelmointikieliä, jotka tarjoavat varsin tehokkaita välineitä asioiden tekemiseen, on halpoja ”tee-se-itse” piirejä, joita voi yhdistellä sopivan fyysisen järjestelmän luomiseen ja kohta on huokeita 3d-printtereitä, jotka paketoivat koko järjestelmän juuri siihen muotoon kuin sinä haluat.
Nyt tarvitaan enää väestö, joka osaa pyytää moisia ja tekijöitä jotka siihen kykenevät. Olen melkoisen varma, että kun tämä uusi tietoteknisten laitteiden ympäröimä sukupolvi kasvaa, ei näistä tule olemaan pulaa.
Tietotekniikka tulee siirtymään massatuotannosta yksilöllisten ongelmien ratkaisijaksi. Ja se tulee näkymään mm. tuottavuudessa.