Urbanismin (vanhat) uudet haasteet

10.11.2015 7 By Mikko Sarela

Osaatko kuvitella, miltä tuntuu elää ympäristössä, joka on koti. Kaupunginosassa, joka ehkä pienistä ärsytyksistä huolimatta tuo levollisen olon, kun työstä tai reissusta palatessasi pääset kotiin. Juuri sinulle sopiva asuinympäristö lievittää stressiä ja antaa elämälle sen pienen potkun lisää sisältöä. Kotiin on ihana palata, kun kotimatkalla odottaa ne kauniit talot kadun varrella, rakas metsä tai merenranta (juuri se, mitä sinä rakastat).

Vastaavasti on hyvin onnetonta, jos joudut joka päivä palaamaan alueelle, josta et pidä ja jonka näkeminen tekee sinut onnettomaksi. Oikeus hyvään asuinympäristöön on tärkeää ihmisten hyvinvoinnille ja yhteiskunnalle niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin.

Ihmiset kaipaavat omalta kotiympäristöltään erilaisia asioita. Yksi kaipaa kodin lähelle merta, toinen metsää ja kolmas urbaania kaupunkia – ja osa ei välitä paljoakaan siitä minkälaisessa ympäristössä asuu. (Sitä mistä itse pidän voi käydä katsomassa kolme vuotta vanhasta, mutta yhä ajankohtaisessa blogikirjoituksessa.)

Perheissä kotipaikan valinta on aina kompromissi. Onhan yhtälössä mukana useamman ihmisen tarpeet, työpaikkojen ja päiväkotien ja koulujen sijainnit. Jos yksi kaipaa lähelle luontoa ja toinen kaupunkia, jää jäljelle aika vähän paikkoja, joilla kriteerit täyttyvät.

Kaikkein surullisinta on se, että merkittävä osa ihmisistä ei pääse asumaan sellaisessa ympäristössä, johon on ilo palata joka ilta. Kun Helsingissä ja Tampereella asuvien ihmisten asumispreferenssejä tutkittiin, 35% halusi asua urbaanissa ympäristössä. Helsingin seudulla tämä tarkoittaa sitä, että noin viisisataatuhatta seudun asukasta haluaa urbaaniin ympäristöön ja urbaania on rakennettu vain parillesadalletuhannelle asukkaalle.

Erilaisia asumispreferenssejä Helsingin seudulla; Aidot urbaanit (5%), tavalliset urbaanit (22%), urbaanit luontoihmiset (8%), tavalliset luontoihmiset (21%), aidot luontoihmiset (19%) ja sijoittumattomat (25%)

Erilaisia asumispreferenssejä Helsingissä ja Tampereella (Tyrväinen 2007)

Tämän takia urbaanin Helsingin hintataso on lähtenyt käsistä. On helppo ymmärtää, että kun 35% haluaa asua urbaanisti ja siihen on mahdollisuus vain ehkä 15%:lla asukkaista, joutuvat asukkaat kilpailemaan siitä kenelle tämä harvinainen mahdollisuus sallitaan.

Alla olevassa taulukossa on kuvattu asuntojen hintatason muutos suhteessa koko maan hintatasoon. Kuten taulukosta nähdään käytännössä vain urbaanisti rakennettu Helsinki on kallistunut enemmän kuin muu maa. Reaktorilla data scientistina työskennelleen Jaakko Särelän tekemä analyysi koko maan asuntomarkkinoista kertoo samaa. Asumisen kysyntä keskittyy urbaaneihin keskuksiin koko maassa.

Asuntojen hintatason suhteellinen muutos

Asuntojen hintatason muutos suhteessa koko maan asuntojen hintatasoon.

Se, että sinulla ja minulla – ja kaikilla muilla asukkailla, on mahdollisuus elää hyvässä ympäristössä on tärkeää koko Helsingin tulevaisuuden kannalta. Kaikista suurin este tälle on pula laadukkaasti rakennetusta urbaanista kaupunkiympäristöstä. Pula on niin suuri, että jos seuraavat 35 vuotta jokainen uusi asunto rakennetaan urbaanisti, emme vielä vuonna 2050 pääse tilanteeseen, jossa kaikki halukkaat voivat asua urbaanisti.

Siksi nyt käsiteltävässä yleiskaavassa kaikkein tärkein on kantakaupungin tiivistäminen ja laajentaminen. Ensimmäistä kertaa sitten Töölön rakentamisen yleiskaava viitoittaa tien kohti merkittävää urbaania rakentamista. Siihen pitää tarttua ja siitä täytyy pitää kiinni.

Tästä yleiskaavassa päätetään tänään kaupunkisuunnittelulautakunnassa.

Yleiskaavaehdotus