Uskottavuus

18.3.2010 0 By admin

Miksi valtion uskottavuus lainanmaksajana on niin tärkeää?

Oletetaan, että Suomen valtion velka on jossain vaiheessa 100% bruttokansantuotteesta. Jos lainanantajat luottavat Suomeen, pitkäaikainen korkotaso saattaa olla n. 3% luokkaa, eli valtio maksaa n. 3% BKT:sta korkoja. Paljon rahaahan tuo on, nykytilanteessa tuo olisi noin 5 miljardia euroa – valtion budjetti on n. 45 miljardia euroa, eli velka söisi n. 1/9 osan nykyisestä budjetista. Nykyiset korkomenot ovat runsaat 2 miljardia euroa.

Jos sen sijaan Suomen valtion maksukykyyn ei luoteta, voi korko hyvinkin nousta vaikka 10%:iin. Tällöin korkokustannukset olisivat 10% bruttokansantuotteesta eli nykytilanteessa noin 19 miljardia euroa ja lähes puolet valtion budjetista. Tuollainen korkorasite on selkeästi täysin mahdoton taakka.

Valtion kyky selviytyä veloistaan siis riippuu hyvin voimakkaasti siitä, onko valtio uskottava velanmaksajana. Suomi on sitä nykyään; kiitos menneisyyden, jossa Suomi on aina maksanut velkansa. Tämän takia myös sillä, että tehdään lainantajien näkökulmasta uskottavaa politiikkaa, on paljon väliä. Ellei sitten päätetä ryhtyä elämään täysin velattomasti tästä hamaan ikuisuuteen.

Maineella ja uskottavuudella on enemmän arvoa kuin kuvittelisi.