Vaaliohjelma: Kruunuvuorenselälle ratikkasilta

12.10.2012 8 By Mikko Sarela

Kruunuvuorenselän ratikkasilta on välttämätön nyt, kun Helsingin metrossa on päätetty siirtyä lyhyisiin laitureihin ja sitä myötä alempaan kapasiteettiin. Metroliityntä ei enää ole vaihtoehto sillan rakentamiselle, vaan vaihtoehtona on Itäväylän merkittävästi pahempi ruuhkautuminen, kun kasvanut asukasmäärä ei mahdu metroon ja autosta tulee ainoa toimiva vaihtoehto liikkua.

”Pidin eilen valtuustossa lyhyen puheen Kruunuvuorenrannan kaavasta ja kehuin, kuinka hienoa aluetta sinne ollaan tekemässä. Puheeni lopussa sanoin, että kaikki tämä hienous voi toteutua vain, jos suunniteltu ratikkasilta toteutuu. Kantakaupunkimaisesti rakennettu lähiö Korson etäisyydellä keskustasta ei toimi mitenkään. Niin kauas keskustasta ei kannata rakentaa kuin pientaloja. Tällöin kokoomuksen etupenkistä protestoitiin voimakkailla välihuudoilla. Tämä antoi syytä vakavaan huoleen.

Kun kävin tätä ihmettelemässä, vastaus oli, että silta on liian kallis. Liityntäbussi Herttoniemen metroasemalle saa riittää. Tai jos silta tehdään, se pitää kokoomuksen mukaan tehdä myös henkilöautoille.” Osmo Soininvaara

Tässäkin taidetaan Kokoomuksessa mennä ideologia edellä – kyse ei ole rahasta tai laadusta, vaan kyse on periaatteesta, kuten naapurikaupunginkin Kokoomuksessa.

Tarkastellaan ensin hieman geometrisia faktoja.

Kruunuvuorenranta sijaitsee samalla etäisyydellä Helsingin keskustasta kuin Lauttasaari, Munkkiniemi, Ruskeasuo, Länsi-Pasila, Käpylä, Kumpula, Toukola ja Arabianranta. Jos Kruunuvuorenselän silta toteutetaan, tulee alueen vetovoima kilpailemaan nykyisen ratikkaverkkomme alueiden kanssa – vahvalla merellisellä ulottuvuudella höystettynä.

Ratikalla Laajasalosta ja Kruunuvuorenrannasta on suora yhteys Helsingin keskustaan, Kalasatamaan, Töölöön, Meilahteen, Ruskeasuohon ja Pikku-Huopalahteen. Kun Vallilanlaakson raitiotie rakennetaan, voidaan Laajasalosta ajaa toinen linja Kalasataman, Kumpulan ja Pasilan kautta Meilahteen ja Munkkiniemeen. Kaksi ratikkalinjaa ja lähes koko kantakaupunki on vaihdottoman ja nopean yhteyden päässä laajasalolaisille.

Jos taas siltaa ei rakenneta, kaikki matkat keskustaan, läntiseen Helsinkiin ja Espooseen tulevat olemaan vähintään yhden metrovaihdon päässä, useimmiten kahden vaihdon. Meidän ei tarvitse arvailla minkälaista aluetta näin rakennetaan. Saaren itäreunalla olevan Yliskylän hintataso vertautuu nimenomaan itäisen Helsingin lähiöihin, eikä kantakaupunkiin. Jos Kruunuvuorenselän siltaa ei rakenneta, tulee Kruunuvuorenranta olemaan yksi huonosti saavutettava lähiö muiden itä-helsinkiläisten lähiöiden joukossa.

Kruunuvuorenrannan todellinen etäisyys Helsingin keskustasta ilman ratikkasiltaa

Kumman sinä haluaisit Kruunuvuorenrannasta?

Taloudesta haluaisin vielä sanoa sen verran, että tonttien hinnat ovat selvästi korkeampia ratikkavyöhykkeellä kuin kaukana keskustasta. Kaupunki siis voi saada merkittävän osan sillan kustannuksista takaisin maan arvon nousulla. Mutta nämä rahat saadaan vain, jos sitovat päätökset tehdään nyt – ennen kuin tontit luovutetaan tuleville asukkaille.

Kruunuvuorenselän ratikkasilta kulkee Kruununhaasta Kalasatamaan ja Korkeasaaren kautta Kruunuvuorenrantaan (Lähde HS)

Lisäksi lähellä keskustaa ratikkavyöhykkeellä oleva kaupunginosa houkuttelee Helsinkiin niitä kuuluisia parempia veronmaksajia. 10000 asukasta ratikkavyöhykkeellä maksaa noin 9 miljoonaa euroa enemmän kunnallisveroja kuin 10000 asukasta metron liityntävyöhykkeellä. Jostain syystä hyvät veronmaksajat eivät kiinnosta Kokoomusta. Osaisiko joku kertoa minulle miksi?

Siksi nyt on kiire toimia kuten Osmo Soininvaara ehdottaa:

Minun ratkaisuni olisi tehdä Kruunuvuorenrannasta kaupungin liikelaitos. Liikelaitokselle siirrettäisiin kaupungin maaomaisuus Kruunuvuorenrannassa. Liikelaitos rahoittaisi lainalla sekä sillan, että alueen infrastruktuurin ja palvelurakentamisen. Lainan se maksaisi pois joko maanmyyntituloilla tai maan vuokratuotolla, jolloin lainaa tietysti tarvittaisiin kymmeniksi vuosiksi. Kun liikelaitos on päässyt veloistaan, se puretaan.

Lopuksi haluan vielä korostaa, että en missään tapauksessa pidä itä-Helsingin asuinalueita huonoina asuinalueina. Niiden tärkein ongelma on se, että joukkoliikenne palvelee niitä huonosti – erityisesti poikittaisessa liikenteessä. Itä-Helsingin joukkoliikenneongelmat tulee ratkaista laadukkaan poikittaisen joukkoliikenteen avulla aloittaen jo suunnitelluilla neljällä jokerilinjalla.

Kruunuvuoren joukkoliikenteestä voidaan rakentaa merkittävästi parempi, kun tehdään ratikkasilta ja järjestetään lisäksi liityntäyhteys Herttoniemen metroasemalle – joka tulevaisuudessa voi olla Kruunuvuorenselän ylittävän ratikkalinjan jatke. Laadukas joukkoliikenne nostaa asuinalueen arvoa ja parantaa asukkaiden työ- ja harrastusmahdollisuuksia ja elämän laatua.