Vaaliohjelma: päivähoito kuntoon
Olen tässä ottanut selvää sitä, mistä jatkuva päivähoitopaikkojen pula johtuu. Meilläkin Harjussa leikkipuistossa kuulee juttuja siitä kuinka yhdelle on tarjottu paikkaa Länsi-Pasilasta ihan keskuspuiston reunalta, toiselle Arabiasta ja kolmannelle Punavuoresta. Tällaiset matkat ovat täysin kohtuuttomia.
Selvittelin päivähoidon henkilökunnan kanssa näiden ennustejärjestelmiä. Ajattelin, että ehkäpä ongelmana on se, etteivät tietojärjestelmät tuota sellaista tietoa jolla osattaisiin tehdä hyviä päätöksiä.
Olin aivan oikeassa aavistuksessani. Samalla olin täysin väärässä. Viikko sitten Sanna Vesikansa osasi kertoa, että Helsinki vääristelee tarkoituksellisesti päivähoitopaikkaa tarvitsevien lasten määriä, jotta lastenhoitoon voidaan budjetoida liian vähän rahaa.
Helsingissä päivähoito on jaettu kuuteen alueeseen, jotka sattumoisin eivät edes ole yhteensopivia Helsingin suurpiirien kanssa. Päivähoidon puolella ei ole – viraston oman ilmoituksen mukaan – käytössään tietoja siitä kuinka paljon kussakin kaupunginosassa on lapsia, päivähoitopaikkaa hakevia perheitä, tai päivähoitopaikkoja.
Ei siis ihme, että Helsingissä kärsitään lapsipulasta. Kaupungin johto haluaa samanaikaisesti haalia Helsinkiin perheitä (niitä surullisen kuuluisia hyviä veronmaksajia) ja toisaalta kieltää lapsiperheiden olemassaolon, jotta lapsille ei tarvitsisi rakentaa päivähoitopaikkoja. Kumpikohan on lapsiperheelle merkittävämpi kriteeri asuinpaikan valinnassa – päivähoitopaikka tai autopaikka?
Se vaaliohjelma: Helsingin tulee siirtyä yhtenäiseen tilastointikäytäntöön, jossa tilastot tehdään osakaupunginosittain. Päivähoitopaikkojen osalta tavoitteeksi tulee ottaa se, että Helsingissä päivähoitopaikan saa heti kun sellaista tarvitsee. Yhteiskuntatalouden kannalta on äärettömän tehotonta, että vanhemmat joutuvat ensin jonottamaan monta kuukautta lastaan hoitoon ja vasta tämän jälkeen on mahdollista ryhtyä etsimään työpaikkaa.
Sillä onko päivähoitopaikka kaupungin päiväkodissa vai yksityisessä ei ole erityisen suurta väliä. Molemmissa lapset saavat laadukasta hoitoa. Paljon tärkeämpää on se, että päivähoitoa tarvitseville, on sitä tarjolla – inhimillisen matkan päässä.
Aluesarjoistahan löytyy suoraan data ja ennuste (jossa toki ongelmansa) kaupunginosatasolla iän mukaan, esim.
Helsingin väestö 1.1.1992-2012 ja väestöennuste 1.1.2013 – 2022
091 122 Alppila
2012
0-vuotiaat 37
1-vuotiaat 36
2-vuotiaat 20
3-vuotiaat 22
4-vuotiaat 12
5-vuotiaat 9
6-vuotiaat 17
http://www.aluesarjat.fi
Pääkaupunkiseutu alueittain > Väestö > Väestöennuste > Tilasto: Helsingin väestö 1.1.1992-2012 ja väestöennuste 1.1.2013 – 2022
Ongelmana tossa on se, että se aluesarja on jo vanhentunut silloin kun sitä käytetään, eikä ole halua käyttää uudempaa dataa. Lisäksi nimenomaan päivähoitopuolen tilastointia ei tehdä kaupunginosatasolla: 1. kuinka monta päivähoitopaikkaa kullakin alueella on, 2. kuinka paljon hakijoita kullekin alueelle on ja niin edelleen.
Joku voisi laittaa pystyyn sellaisen nettipalvelun, jossa lapsiperheet voisivat ilmoittaa, että heillä on paikka tietyssä päiväkodissa ja he haluavat vaihtaa tiettyyn päiväkotiin. Sitten perheet voivat vaihtaa halutessaan päittäin paikkoja.
Netcycler-nimisellä firmalla olisi lisäksi valmis teknologia, miten saadaan onnistumaan vaihdot yli kahden perheen ketjuilla.