Vaaliohjelma: terveyskeskukset

10.10.2012 0 By Mikko Sarela

Terveydenhuollon suuri trendi on ollut eriarvoistuminen. Kun työssäkäyvät ja opiskelijat käyttävät omia terveydenhuollon järjestelmiään, kunnallinen terveydenhuolto ei saa riittävästi huomiota.

Kannatan terveyskeskusmaksun poistamista. Suurin ongelma maksussa on se, että osa vähävaraisista lykkää siksi lääkärikäyntiä liian pitkään – ja näin ongelmat ehtivät kärjistyä ja niiden hoito maksaa enemmän. Varsin alhaisen maksukaton kanssa terveyskeskusmaksu tuottaa myös merkittävästi byrokratiaan ja merkittävä osa tuloista kuluu paperin pyörittämiseen. Sen tuomat tulotkin ovat aika pieni raha kaupungin budjetissa (noin neljä miljoonaa).

Terveydenhuollossa pitää pyrkiä siihen, että on suuria täyden palvelun asemia, jotka löytyvät joukkoliikenteen solmukohdista ja pienempiä alueellisia toimipisteitä, joissa kysynnän perusteella voi olla joko täysi- tai osa-aikainen lääkäri, tai vain terveydenhoitaja. Tulee pyrkiä siihen, että perusterveydenhuollon ensipalvelun voi saada mahdollisimman läheltä omaa kotia.

Palveluiden tuottamisessa pitää kyetä nykyistä joustavampaan toimintaan. Tuotetaanko itse vai ostetaanko ulkopuolelta on minulle pragmaattinen kysymys: kummalla tavalla saadaan tietyssä kohteessa paras hinta/laatu -suhde palveluihin. Osa pienistä terveyskioskeista voisi hyvin olla yksityisesti tuotettuja, mikäli hinta ja laatu on kohdallaan.

Helsingin tulee kuitenkin pitää mahdollisuus itse tuotettuihin palveluihin, etteivät yksityiset yritykset pääse luomaan verorahoja kuppaavaa oligopolia. Helsinki on vastuussa terveyspalveluiden tuottamisesta.