Vaikeita valintoja

Meidän perheen kuopus yritti kovasti sanoa jotain melkein itku kurkussa. Lopulta suklaansekaisen puheen seasta selvisi, että 3-vuotiaan naama pitää pyykiä ja kerroin tälle että talouspaperi löytyy tuosta keittiön pöydältä. Iloinen poika pyyhkii paperilla naamansa ja menee roskikselle.

”Mihin roskikseen tää menee?”

”Se menee siihen bioroskikseen.”

Poika jää ihmettelemään roskiksia. Meillä on nimittäin kaksi samanlaista bioroskista vierekkäin. Meillä vanhemmilla meinasi mennä hermo. Eikö se nyt ole selvä, että ihan kumpi tahansa kelpaa?

Sitten tajusin. Lapsella oli edessä vaikea valinta. Kumpaan roskikseen paperin pudottaisi?  

Ruth Chang piti vuonna 2014 Ted-puheen vaikeista valinnoista. Valinnat voi jakaa erilaisiin kategorioihin. On niitä, joissa ihmisellä on useita vaihtoehtoja ja lopulta joku niistä on selkeällä mittarilla paras. Mittaaminen voi olla hankalaa ja se voi sisältää epävarmuuksia, mutta lopulta kyse paremmuudesta on helppo.

Vaikeassa valinnassa sen sijaan joudut valitsemaan asioista, joita ei voi punnita samalla vaa’alla. Onko parempi vastaanottaa hyväpalkkainen työpaikka ulkomailla ja jättää sukulaiset ja ystävät vai pysyä mielenkiintoisessa työpaikassa kotipaikkakunnalla? Haluatko tänä iltana syödä pihvin vai lasagnea? Näitä kysymyksiä yhdistää se, että mikään mittari ei kerro sinulle kumpi vaihtoehto on parempi.

Oikeastaan asia pitää ajatella toisin päin. Se, miten toimit kohdatessasi vaikean valinnan, kertoo minkälainen ihminen olet ja minkälaista elämää elät! Valitsetko yleensä tutun ja turvallisen vai uuden ja yllättävän? Pohditko pitkään vai valitsetko nopeasti? Vaikeat valinnat määrittävät sinun elämääsi.

Mitkä asiat sinulle ovat tärkeitä vaikeissa valinnoissa ja miten valintasi teet?

Tuossa roskiksen edessä meidän leikki-ikäinen kuopuksemme harjoitteli tekemään vaikeita valintoja. Kumpi roskis on parempi ja miten sen päättää? Vastaus ja sen harjoitteleminen on lapselle tärkeää. Ei siksi, että sillä roskiksella tässä tapauksessa olisi väliä vaan siksi, että sillä miten lapsi oppii tekemään omia päätöksiään on tärkeää. Kyky tehdä hyviä päätöksiä on yksi tärkeimmistä taidoista ja kovin usein kiireessä ja stressissä me vanhemmat haluaisimme vain, että se on jo ohi ja päätös tehty. Silloin kannattaa pysähtyä ja miettiä sitä, että tilanne on lapselle tärkeä oppimiskokemus. Aina uudestaan ja uudestaan.

Harmistus auki olevasta roskiskaapista haihtui samantien. Ja ulos lähtiessäni valitsin kävellä pihan kautta ja viedä haisevat bioroskat taloyhtiön roska-astiaan.